Karzai in Kerry brez dogovora o prisotnosti ZDA po letu 2014

Glavna tema pogovorov je bila imuniteta za ameriške vojake umiku zavezniških sil iz Afganistana.

Objavljeno
13. oktober 2013 11.15
AFGHANISTAN-US-UNREST-DIPOMACY
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Kabul - Afganistanski predsednik Hamid Karzai in ameriški državni sekretar John Kerry v soboto nista dosegla dogovora glede vprašanja imunitete za ameriške vojake po umiku zavezniških sil pod vodstvom zveze Nato iz države po izteku leta 2014. Če imunitete ne bo, tudi dogovora ne bo, je dejal Kerry.

Karzai in Kerry sta sicer lahko zaprla večino točk bodočega varnostnega sporazuma med državama, ki naj bi uredil sodelovanje po letu 2014, vendar pa ostaja odprto vprašanje imunitete ameriških vojakov pred afganistanskimi sodišči. ZDA namreč vztrajajo, da bi morale ameriškim vojakom, če bodo zagrešili kakšno kaznivo dejanje, soditi same, ne pa Afganistan. To stališče je v soboto na skupni novinarski konferenci s Karzaijem potrdil tudi Kerry.

Ameriški zunanji minister se je sicer v Kabulu mudil kar dva dni in kot je povedal Karzai, so med intenzivnimi pogajanji v teh dveh dneh naredili kar nekaj pomembnih korakov naprej in dosegli »niz dogovorov«. Glede imunitete ameriških vojakov pa je dejal, da to vprašanje presega pooblastila njegove vlade, zato bo o tem odločala tradicionalna afganistanska plemenska skupščina, loja džirga, ki naj bi se sestala prihodnji mesec.

Karzai je poudaril, da gre pri tem vprašanju tudi za vprašanje suverenosti Afganistana in za zaščito Afganistancev med ameriškimi vojaškimi operacijami. S tem se je načelno strinjal tudi Kerry, ki je potrdil, da ZDA spoštujejo »neodvisen in svoboden« Afganistan in njegovo suverenost.

Afganistanski predsednik je še dodal, da vlada v Kabulu po letu 2014 ne bo dopuščala, da bi ZDA izvajale samostojne operacije brez dovoljenja. Kerry pa mu je zagotovil, da bi ameriški vojaki zgolj podpirali operacije afganistanskih vojakov. Ni pa hotel nič reči na poziv Karzaija, da bi ZDA zagotavljale varnost Afganistana pred morebitnim tujim napadom ali pa čezmejnim obstreljevanjem.

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame sicer pričakuje, da bo varnostni dogovor z Afganistanom po burnih pogajanjih, ki trajajo že več kot leto, dokončan še oktobra. Sicer so ZDA zagrozile, da se bodo iz države umaknili vsi ameriški vojaki.

Karzai pa na drugi strani opozarja Washington, da se njegov mandat pravzaprav izteka in da bodo aprila prihodnje leto predsedniške volitve. Če dogovora do tedaj ne bo, se bodo morale ZDA pogajati z morebitno novo vlado v Kabulu.

V Afganistanu je trenutno še okoli 87.000 tujih vojakov, od tega okoli 52.000 ameriških. Do februarja naj bi se število ameriških vojakov znižalo na 37.000, ostali zavezniški vojaki pa naj bi se iz države povsem umaknili do konca prihodnjega leta.