Katastrofe lani povzročile za 140 milijard dolarjev škode

Najdražja katastrofa za zavarovalnice so bile lani poplave v osrednji in vzhodni Evropi.

Objavljeno
26. marec 2014 14.00
Poplave/Planinsko polje
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Bern − Katastrofe, ki sta jih povzročila narava in človek, so lani povzročile precej manj škode kot leto prej. Skupna škoda je znašala 140 milijard dolarjev (101 milijardo evrov), kar je 56 milijard dolarjev manj kot leta 2012 in precej pod desetletnim povprečjem, ki znaša 190 milijard dolarjev. Število smrtnih žrtev pa se je skoraj podvojilo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Od 140 milijard dolarjev ocenjene škode je škoda za zavarovalnice znašala 45 milijard dolarjev, je v danes objavljenem rednem letnem poročilu zapisala pozavarovalnica Swiss Re. V letu 2012 so morale zavarovalnice za izplačilo odškodnin odšteti precej več, namreč 81 milijard dolarjev.

Naravne katastrofe so lani povzročile za 37 milijard dolarjev zavarovane škode (leta 2012 75 milijard dolarjev), za preostalo povzročeno škodo pa je odgovoren človek, piše STA.

Najdražja katastrofa za zavarovalnice so bile lani poplave v osrednji in vzhodni Evropi, ki so po štirih dneh močnih dežnih padavin najbolj prizadele Nemčijo, Češko, Madžarsko in Poljsko. Poplave so v maju in juniju povzročile za 16,5 milijarde dolarjev škode, od tega so je morale zavarovalnice pokriti za 4,1 milijarde dolarjev.

Kmalu zatem, konec julija, je po večjem delu Nemčije in Francije klestila toča. Neurja so prizadela gosto naseljena območja, zavarovalnice pa so morale izplačati za 3,8 milijarde dolarjev odškodnin. Še nikoli prej ni toča povzročila tako velike škode, ugotavlja Swiss Re.

Tudi drugod po svetu so se borili z naraslimi vodami. Tako je junija v Severni Ameriki po šestih dneh padavin poplavilo kanadsko mesto Calgary, zaradi česar je nastalo za 4,7 milijarde dolarjev škode, od katere so je morale zavarovalnice izplačati za 1,9 milijarde dolarjev. O poplavah so lani poročali tudi iz Avstralije, Azije in Južne Amerike.

Število smrtnih žrtev zaradi katastrof se je s 14.000 v letu 2012 lani povzpelo na 26.000, najbolj pa je bila prizadeta Azija. Največ smrtnih žrtev je terjal tajfun Haiyan, ki je novembra prizadel Filipine. Umrlo je približno 7500 ljudi, več kot štiri milijone jih je ostalo brez strehe nad glavo.

Druga največja humanitarna katastrofa so bile lani junijske poplave v indijski zvezni državi Uttarakhand, ki so zahtevale življenje približno 6000 ljudi.

Da so katastrofe lani povzročile manj škode lot leta 2012, strokovnjaki pojasnjujejo z dejstvom, da je sezona orkanov v ZDA minila zelo mirno. Kljub temu pa so tornadi in z njimi povezana neurja v ZDA tudi lani povzročili ogromno škodo.