Kdo bo plačal marihuano na recept

Češki zakon bi vladi omogočil legalno preprodajo 'trave', meni zagovornik legalizacije.

Objavljeno
18. februar 2013 09.31
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Praga – Na Češkem bo kmalu­ mogoče na zdravniški recept dobiti marihuano, saj sta oba domova parlamenta potrdila zakon, ki dovoljuje njeno uporabo v zdravstvene namene. Vendar se zdaj odpira vprašanje, kdo si bo lahko privoščil takšno zdravilo.

Zakon namreč ne določa, da mora predpisano marihuano plačati zdravstvena zavarovalnica. »Zakon je povsem nemoralen in neetičen,« je za češke medije povedal zagovornik legalizacije marihuane Robert Veverka na spletni strani Legalizace.cz, češ da bo vladi omogočil legalno preprodajo 'trave'. »Za paciente bo takšna terapija zelo draga. Če bodo potrebovali na primer en gram kanabisa na dan po ceni približno 100 kron (približno štiri evre, op. p), bo to na mesec naneslo 3000 kron (120 evrov), kar je za upokojenca s 7000 kronami pokojnine velika vsota. Ta zakon je zgolj velik bel čopič, ki bo do zdaj črni trg prebarval belo,« je povedal Veverka. Terapija z marihuano se sicer uporablja pri atopičnem dermatitisu, raku, parkinsonovi bolezni, multipli sklerozi in drugih boleznih.

Zakon predvideva, da se mora prvo leto od njegove uveljavitve »zaradi zagotovitve standardov« uporabljati zgolj marihuana iz tujine. Nato bo državni inštitut za nadzor nad mamili začel izdajati licence domačim proizvajalcem, ki bodo morali zadostiti strogim zahtevam. S tem bodo po mnenju kritikov privilegirani veliki proizvajalci in uvozniki, medtem ko bodo oškodovani domači gojitelji, med njimi je veliko starejših, ki iz marihuane kuhajo čaj in podobno. »Ta zdravila ne bi smela biti luksuzna dobrina,« je opozorila senatorka Alena Gajdůšková.

Marihuana na Češkem sicer ni tabu, po poročilu Združenih narodov iz leta 2011 so Čehi največji porabniki marihuane v Evropi; 15,2 odstotka odraslih je odgovorilo, da so uživali mamilo vsaj enkrat v preteklem letu, medtem ko je evropsko povprečje 7,1 odstotka odraslih. Evropska raziskava med šolarji je pokazala, da je 42 odstotkov študentov na Češkem že uživalo­ marihuano, bistveno več kot 17 odstotkov evropskega ­povprečja.

Na Češkem so uporabo marihuane dekriminalizirali leta 2009, ko so z zakonom dovolili posedovanje majhne količine marihuane, pa tudi heroina in kokaina, za lastno uporabo, a ne za prodajo. Hkrati so dovolili gojenje največ petih rastlin na osebo. Leta 2011 so začeli prodajati prvo zdravilo na osnovi konoplje Sativex, za uporabo pri multipli sklerozi, z novim zakonom pa se uporaba canabisa v zdravstvene namene širi.