Kdo je Mohammed Merah

Domnevni strelec na jugozahodu Francije je »bodisi sadist bodisi je dejanja posnel iz političnih razlogov«.

Objavljeno
21. marec 2012 12.10
Posodobljeno
21. marec 2012 13.00
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Mohammed Merah, ki ga danes že od zgodnjih jutranjih ur oblega 300 do zob oboroženih pripadnikov posebne enote francoske policije, medtem ko se ta skriva v bloku v četrti Toulousa Croix-Daurade, je po besedah francoskega notranjega ministra Clauda Guéanta kriv treh zaporednih strelskih pohodov na jugozahodu Francije.

Hladen, krut, neobčutljiv. S temi besedami je 23-letnega osumljenca opisal francoski notranji minister. Merahov odvetnik Christian Etelin, ki klienta pozna osem let, pa pravi, da je »miren in vljuden«.

Mohammedu Merahu je francoska tajna služba menda sledila že nekaj let, a, kot trdijo, ni bilo ničesar, kar bi nakazovalo, da pripravlja napade.

Tudi sam do zob oborožen - pri sebi je imel kalašnikovko, mini brzostrelko in druge pištole - se je Mohammed Merah danes nekaj ur pogajal s francosko policijo. Dejal je, da je pripadnik Al Kaide in da so izvedeni napadi maščevanje za trpljenje palestinskih otrok in pohode francoske vojske v tujini.

Sin alžirske matere - ta pravi, da z napadi nima nič, ker da na sina nima vpliva - je že nekajkrat obiskal Afganistan in Pakistan, poročajo francoski mediji. Po besedah direktorja zapora v afganistanski provinci Kandahar Gulama Faruka so Mohammeda Meraha decembra 2007 pod Hindukušem aretirali zaradi posedovanja bomb. Obsojen je bil na triletno zaporno kazen, a je junija 2008 iz zapora pobegnil.

Dejstvo, da je imel med strelskim pohodom pri sebi kamero, pa po besedah kriminalista Jacka Levina z bostonske univerze nakazuje, da je »bodisi sadist, ki uživa v tem, ko druge muči, bodisi je dejanje posnel iz političnih razlogov in jih bo slej ko prej pokazal javnosti«. »V obeh primerih pa je ponosen na to, kar je storil, in svojih dejanj ne vidi kot zločinov.«