Kdo v Bosni se sploh še boji Amerike in Evrope?

Parlament Federacije BiH je prvič po daytonskem mirovnem sporazumu izglasoval nezaupnico vladi - najbolj delavni doslej.

Objavljeno
19. februar 2013 11.28
Posodobljeno
20. februar 2013 05.00
Bosnia EU Clinton
Zdravko Latal, Sarajevo
Zdravko Latal, Sarajevo
Sarajevo - Parlament Federacije BiH je prvič po daytonskem mirovnem sporazumu izglasoval nezaupnico vladi - najuspešnejši in najbolj delavni doslej -, vendar kriza in blokada delovanja oblasti v tej entiteti še nista odpravljeni.

V Sarajevu se je zgodilo to, kar so vsi pričakovali, da se bo zgodilo, a pravzaprav se ni zgodilo nič dobrega. Parlament Federacije BiH je izglasoval nezaupnico vladi, doslej najbolj delavni in najuspešnejš. Tako ne mislijo samo nevladne organizacije, ampak tudi premier Nermin Nikšić, ki bo po razpustitvi vlade spet postal mandatar, ker je član stranke SDP BiH. Nikšić je pred poslanci objektivno ocenil, da je vlada v prvih dveh letih dobro in uspešno delovala, vendar so se očitne težave pojavile pred nekaj meseci, ko sestava vlade ni več ustrezala sestavi nove parlamentarne večine.

Najprej je v predstavniškem domu 58 poslancev podprlo nezaupnico, 26 jih je bilo proti, pet se jih je vzdržalo, nato pa se je vse ponovilo tudi pri glasovanju v domu narodov. Vlade sicer niso zamenjali, ker je večina poslancev kluba Bošnjakov zahtevala od ustavnega sodišča, naj zaščiti najpomembnejše nacionalne interese. Nova parlamentarna večina, ki jo sestavljajo SDP BiH, oba HDZ-ja in Zveza za boljšo prihodnost, je poskušala zamenjati vlado, ki so jo vodili ministri iz stranke SDP BiH, SDA in dveh manjših hrvaških strank. Večmesečna kriza se je začela, ker so vlado poskušali zamenjati, in sicer samo zato, ker so bili njeni člani hrvaški ministri, ki niso dobri Hrvati, saj niso člani ene izmed strank HDZ. Poleg tega je vladajoča večina v parlamentu vedela, da do odločitve ustavnega sodišča Federacije BiH ne bo mogla zamenjati vlade, zato ji je odvzela skoraj vsa izvršna pooblastila in poleg zakonodajne prevzela tudi izvršno oblast.

SDA izgnana v opozicijo

Predsednik SDA Sulejman Tihić, čigar stranko so prvič po ustanovitvi dobesedno izgnali v opozicijo, je izjavil, da odločitve večine pomenijo nedemokratično in nasilno vedenje, ki nasprotuje vsem demokratičnim načelom. Ko je predstavniški dom odvzel vladi najpomembnejša izvršna pooblastila, je deloval protiustavno, tako pa ne ravnajo niti v Severni Koreji. Takšnih odločitev nismo videli vse od francoske revolucije in jih ne bi smeli dopustiti. Pritožili se bomo na ustavnem sodišču Federacije BiH, da bi preprečili odvzem pooblastil vladi Federacije BiH, je povedal Tihić.

Brezizhodni politični položaj v Federaciji BiH morajo reševati lokalni voditelji. Na njihove prošnje smo v zadnjih mesecih poskušali omogočiti dialog med strankami o prestrukturiranju oblasti, zdaj pa tega ne moremo več početi, so zapisali v skupnem sporočilu delegacije EU in veleposlaništva ZDA v Sarajevu. Še preden pa se je mednarodna skupnost odločila, da ne bo več poskušala vplivati na sprte politike, je pozvala predsednika Federacije BiH Živka Budimirja, sicer upokojenega hrvaškega generala, naj ne preprečuje in ne prelaga sestavljanja nove vlade. Poleg tega ga je pozvala, naj pokaže, da je pravi vodja in pomaga rešiti spor, v zameno pa je predlagala obema strankama HDZ, naj predsednik Budimir ostane na sedanjem položaju do konca mandata oziroma do volitev leta 2014.

Kateri politični vodja v BiH se sploh še boji Združenih držav Amerike in Evropske unije? V BiH se kratko malo ne zmenijo več zanje. Na poziv h kompromisu je predsednik HDZ BiH Dragan Čović odgovoril, da kompromisa z Budimirjem niso pripravljeni sklepati. Z drugimi besedami, krize ni mogoče končati, ker Budimir ni dober Hrvat, saj ni član ene od strank HDZ. »Naše stališče do delovanje izvršne oblasti je jasno: dosedanjo izvršno oblast skupaj sestavljata vlada in Budimir, obema pa so izglasovali nezaupnico. Položaj predsednika Federacije BiH pripada stranki HDZ BiH in mi že vemo, kdo ga bo zasedel,« vztraja Čović. Kompromisa in rešitve krize torej ne bo. Pravzaprav ni nič nenavadnega, da so ustanove in misije mednarodne skupnosti, ki so več let za veliko denarja površno opravljale svoje delo, popolnoma izgubile avtoriteto v BiH. Mednarodna skupnost je s svojim neprimernim delovanjem, nepoznavanjem razmer in napačnimi odločitvami omogočila nekaterim voditeljem, da so pod krinko obrambe nacionalnih interesov vsakega izmed čedalje revnejših narodov v Bosni, sami bogateli.