Kenijska vojska v Somaliji, Al Šabab zagrozil z napadi v Keniji

Kenijska vojska na somalskem ozemlju nadaljuje iskanje domnevnih ugrabiteljev tujih humanitarnih delavcev.

Objavljeno
18. oktober 2011 13.51
Posodobljeno
18. oktober 2011 14.22
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Mogadiš/Nairobi - Kenijska vojska na ozemlju Somalije tudi s pomočjo zračnih sil nadaljuje lov na pripadnike somalske militantne skupine Al Šabab. Kenijska vlada si po pisanju BBC prizadeva, da bi militante odgnala čim dlje od meje s Kenijo.

Prejšnji teden je oborožena skupina - kenijska vlada domneva, da gre za Al Šabab - v kenijskem kampu v Dadaabu, kamor se zatekajo ljudje, ki jih je suša pregnala z Afriškega roga, ugrabila španska humanitarna delavca. Kenija je slednje uporabila kot povod za iskalno akcijo v Somaliji.

Tiskovni predstavnik kenijske vojske Maj Emmannuel Chirchir je za agencijo AFP povedal, da bo vojska danes najverjetneje dosegla mesto Afmadov, ki je 90 kilometrov oddaljeno od Kismaje, ključnega ekonomskega središča Al Šababa.

Medtem je militantna skupina, ki nadzoruje večino ozemlja južnega dela Somalije, zagrozila z napadi v Keniji, če se kenijski vojaki ne umaknejo iz Somalije. Hkrati so v Al Šababu zatrdili, da ne stojijo za nedavno ugrabitvijo.

BBC piše, da vlada v Mogadišu sicer ni potrdila, da je kenijska vojska vdrla na njeno ozemlje. Neimenovani viri so dopisniku BBC menda nakazali, da je operacija plod sodelovanja obeh strani - somalske in kenijske, njen cilj pa da je napasti ozemlja, ki jih zdaj nadzira Al Šabab.