Kenijski predsednik pozval ICC, naj umakne obtožnico

Nedavno izvoljenega predsednika Kenyatto obtožbe bremenijo zločinov proti človečnosti.

Objavljeno
18. marec 2013 15.55
Posodobljeno
18. marec 2013 16.18
KENYA-ICC-VOTE-KENYATTA-FILES
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Haag - Na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu (ICC) bo odvetnik novoizvoljenega kenijskega predsednika Uhuruja Kenyatte Steven Kay danes predstavil razloge, zakaj je Kenyatta pozval ICC k umiku obtožnice. Odvetniki bodo ICC pozvali k opustitvi primera ali vsaj preložitve sojenja, piše MailβGuardian. Obtožbe v začetku marca izvoljenega predsednika Kenije bremenijo zločinov proti človečnosti med nasiljem po kenijskih volitvah leta 2007.

ICC je zaradi nezadostnih dokazov pred dnevi ovrglo vse obtožbe zoper javnega uslužbenca Francisa Muthauro, ki ga je obtožica bremenila istih zločinov kot kenijskega predsednika. Tožilka ICC Fatou Bensouda je tedaj zatrdila, da na njeno odločitev ni vplivala zmaga Kenyatte na volitvah in da se bodo postopku proti drugim nadaljevali.

Štirje vidni Kenijci, med njimi tudi Kenyatta, ki je na predsedniških volitvah zmagal v prvem krogu, so obtoženi netenja krvavega nasilja, ki je Kenijo zajelo po volitvah leta 2007, ko je bilo ubitih več kot 1100 ljudi, več kot 663.000 jih je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.

Odvetniki Kenyatte trdijo, da sta obtožnici podobni in bi zato sodišče moralo umakniti tudi tisto zoper kenijskega predsednika. Po njihovih trditvah so tožilci v zadnjem trenutku obtožnici tudi dodali nove informacije, ki da so povsem razlikujejo od prvotne različice.