Kerry na mirovni misiji v Južnem Sudanu

Ameriški državni sekretar John Kerry bo v Južnem Sudanu vpletene strani pozval k spoštovanju dogovora o prekinitvi ognja.

Objavljeno
02. maj 2014 13.43
SOUTHSUDAN/
T. L., Delo.si, STA
T. L., Delo.si, STA
Juba - Ameriški državni sekretar John Kerry je danes prispel v Južni Sudan, kjer bo vpletene strani znova opozoril, da so dolžne spoštovati prekinitev ognja in jih pozval k takojšnjem prenehanju napadov na civiliste, je sporočila tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki.

Pozval jih bo tudi k polnemu sodelovanju z Združenimi narodi in človekoljubnimi organizacijami pri zaščiti civilistov in dobavi pomoči vitalnega pomena za prebivalstvo Južnega Sudana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada in uporniki so prekinitev ognja podpisali januarja, ki pa je samo mrtva črka na papirju. Vladne sile, zveste predsedniku Salvi Kiiru in uporniki bivšega podpredsednika Rieka Macharja nadaljujejo s spopadi. Konflikt pa je pridobil etnično razsežnost, saj se je pleme Dinka predsednika Kiira postavilo nasproti milicam Macharjevega plemena Nuer.

Kerry se bo v Jubi sešel s predsednikom Kiirom in vodilnimi predstavniki mirovnih sil ZN, ki so bili tarča napadov obeh strani, ko so skušali obrzdati nasilje. Srečal se bo tudi z voditelji civilne družbe in plemenskih skupnosti.

Kerry je v četrtek med obiskom v Etiopiji opozoril na nevarnost genocida in izbruha lakote v Južnem Sudanu, kjer spopadi potekajo že štiri mesece. Voditeljem vojskujočih se strani je zagrozil s sankcijami.

ZDA so bile glavna podpornica osamosvojitve Južnega Sudana leta 2011 po več kot dveh desetletjih vojne s Sudanom.

Na nevarnost genocida so pred dnevi opozorili tudi Združeni narodi. Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay pa je izpostavila, da se v spopadih bori več kot 9000 otrok vojakov, kar je vojni zločin.

V štirih mesecih spopadov v Južnem Sudanu je bilo ubitih več tisoč ljudi, več kot milijon pa jih je moralo zapustiti svoje domove.