Kerry: Zapolniti moram »visoke petke«

Nekdanji senator iz ameriške zvezne države Massachusetts je prevzel vajeti ameriškega zunanjega ministrstva.

Objavljeno
04. februar 2013 22.28
US-DIPLOMACY-KERRY
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Nekdanji senator iz ameriške zvezne države Massachusetts John Kerry je danes prevzel vajeti ameriškega zunanjega ministrstva. Kot se je po poročanju tujih tiskovnih agencij pošalil ob prevzemu položaja, bo moral zapolniti »visoke petke«.

»Po zadnjih osmih letih si vsi zastavljajo to pereče vprašanje: ali lahko moški sploh vodi State Department?« je dejal Kerry. Ameriško zunanje ministrstvo sta namreč zadnja leta vodili Condoleezza Rice, ki mu je načelovala v času drugega mandata ameriškega predsednika Georga W. Busha, in Hillary Clinton, ki je ameriškemu predsedniku Baracku Obami v petek uradno predala svojo odstopno izjavo.

Novi ameriški zunanji minister se je ob tej priložnosti za odlično opravljeno delo še posebej zahvalil Clintonovi. Kot je dejal, se zaveda, da je pred njim veliko dela. Po nedavnih krvavih dogodkih v libijskem mestu Bengazi, kjer so v napadu na konzulat umrli štirje ameriški državljani, je namreč obljubil, da bo za prioritetno nalogo svojega mandata postavil varnost 70.000-članskega diplomatskega osebja ZDA.

Kerry, ki je na položaj prvega diplomata ZDA zaprisegel v petek, je pretekli konec tedna po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opravil številne telefonske pogovore s svetovnimi voditelji. Med drugim se je tako pogovarjal z voditelji tradicionalnih ameriških zaveznic − Kanade in Mehiki, s katerimi so govorili predvsem o arabski pomladi, iranskem jedrskem programu in Maliju.

Kerry se je pretekli konec tedna pogovarjal tudi z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem in palestinskim voditeljem Mahmudom Abasom. V enem od nedavnih intervjujev je novi ameriški zunanji minister sicer nakazal, da ima nekaj zamisli za vnovično obuditev bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj, zato nekateri domnevajo, da ga bo njegova prva diplomatska pot v tujino vodila ravno na to območje.