Kfor zaprl nezakonit mejni prehod med Kosovom in Srbijo

Srbi so proti zaprtju mejnega prehoda protestirali, a so jih pripadniki Kforja z opozorilnimi streli razgnali.

Objavljeno
18. junij 2012 20.19
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Priština - Sile zveze Nato na Kosovu (Kfor) so v soboto zaprle ilegalni prehod na kosovsko-srbski meji nedaleč od mejnega prehoda Brnjak, ki so ga uporabljali Srbi. Srbi so proti zaprtju prehoda protestirali, pri čemer so se nekateri vzpenjali na vozila Kforja. Pripadniki Kforja so jih razgnali z opozorilnimi streli z gumijastimi naboji.

Nekateri srbski mediji so sicer v soboto poročali, da sta bila v akciji proti srbskim protestnikom lažje ranjena dva človeka, a je Kfor v nedeljo to zanikal.

V sporočilu za javnost so sile Kfor potrdile, da so v soboto opozorilno izstrelile v zrak tri naboje, a ob tem poudarile, da je šlo za gumijaste naboje in da v incidentu ni bil nihče ranjen. Po opozorilnih strelih so se protesti po navedbah Kforja nadaljevali mirno.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je del trikilometrskega »obvoza« mimo prehoda Brnjak prekopan, preko ceste je napeljana bodeča žica, na poti pa so tudi betonske ovire. Kfor je tudi postavil napis »Stop,! Pot zaprta,« promet na cesti pa je onemogočen.