Kijev pozval upornike, naj položijo orožje

Vojska poskuša separatiste h kapitulaciji prisiliti z obleganjem, načrtuje pa tudi zaostrovanje ofenzive.

Objavljeno
09. julij 2014 16.26
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS-SLAVYANSK-AFTERMATH
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Kijev − Ukrajinska vlada je po vojaških uspehih proruske aktiviste na vzhodu države pozvala h kapitulaciji. Kot je v torek poudaril ukrajinski obrambni minister Valerij Geletej, ne bo nove prekinitve ognja ali pogajanj, dokler teroristi ne bodo položili orožja. Možnost prekinitve ognja so danes izključili tudi separatisti, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je v torek obiskal mesto Slavjansk, ki ga je znova zavzela ukrajinska vojska. Kot je dejal ob srečanju s tamkajšnjimi prebivalci, si Kijev prizadeva čim prej ponovno vzpostaviti preskrbo z energijo v mestu. Med nenapovedanim obiskom je še poudaril, da je pripravljen na dialog z uporniki, ki »bodo še danes položili orožje in bodo prosili za pomilostitev«.

Porošenko je v Slavjansku še izrazil upanje, da bo lahko kmalu obiskal tudi mesti Doneck in Lugansk, ki sta še v rokah proruskih separatistov. Vojska poskuša separatiste h kapitulaciji prisiliti z obleganjem, načrtuje pa tudi zaostrovanje ofenzive, poroča STA.

Ukrajinska vojska je doslej več mest osvobodila z letalskimi napadi in obstreljevanjem, župan Donecka Aleksander Lukašenko pa opozarja, da bi to v milijonskem mestu povzročilo katastrofo. Kot je dejal, mu je Porošenko že obljubil, da Donecka ne bodo bombardirali.

Kijev separatistom očita nepripravljenost na pogovore. Kot je dejal namestnik ukrajinskega zunanjega ministra Danil Lubkovski, se uporniki v zadnjih dneh niso odzvali na nobeno povabilo na pogovore. Po njegovih besedah morajo pobudo za pogovore zdaj dati separatisti. Vodja upornikov Valerij Bolotov medtem po poročanju STA Kijevu očita izsiljevanje.

Eden od vodij separatistov Andrej Purgin pa je za današnjo izdajo ruskega dnevnika Komsomolska pravda za zdaj izključil možnost prekinitve ognja. Kot je poudaril, bi morali najprej vzpostaviti koridor za beg civilistov iz Donecka in Luganska, vlada v Kijevu pa bi morala po njegovem tudi pojasniti, kakšna bo usoda okoli 400 upornikov, ki jih zadržujejo kot talce. Ocenil je še, da bi morali predsedniku Porošenku soditi pred haaškim sodiščem za vojne zločine.

Purgin se je še zavzel za to, da bi na vzhodu Ukrajine namestili več opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Po njegovih besedah potrebujejo na območju okoli 400 opazovalcev, med katerimi naj bi jih bilo 150 iz Rusije, še poroča STA.