Kim in Trump že v Singapurju (FOTO)

Kim ima eno priložnost za mir, je pred zgodovinskim vrhom dejal Donald Trump.
Fotografija: FOTO: AP
Odpri galerijo
FOTO: AP

Singapur – Nekaj ur za severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom je v Singapurju, kjer se bosta srečala na otoku Sentosa 12. junija ob 9. uri po tamkajšnjem času, pristal še predsednik ZDA Donald Trump. Srečanje bo zgodovinsko, ker se bosta prvič srečala severnokorejski voditelj in aktualni predsednik ZDA.

Pred letalom ga je pozdravil singapurski zunanji minister Vivian Balakrishnan, nato pa se je v koloni približno 30 vozil odpeljal v hotel Shangri-La, v katerem bo bival med obisk v Singapurju. S singapurskim premierjem Lee Hsien Loongom se bo srečal v ponedeljek.

Kim Džong Un je v Singapur pripotoval nekaj ur pred Trumpom in se je že srečal z Leejem.



Singapur je šele tretja država, ki jo je Kim obiskal, odkar je leta 2011 prevzel vodenje države. Pred tem je obiskal le Kitajsko, aprila pa je postal prvi severnokorejski voditelj, ki je stopil na južno korejska tla, ko se je na meji med državama srečal z južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom.



Trump se je proti Singapurju podal iz Kanade, kjer je sodeloval na vrhu G7. Pred odhodom je srečanje s Kimom opisal kot edino priložnost za mir ter dodal, da sta s severnokorejskim voditeljem »v neznanih vodah v najbolj resničnem pomenu«.



»Sem na poti v Singapur, kjer imamo priložnost, da dosežemo res čudovite rezultate za Severno Korejo in svet. Zagotovo bo dan vznemirljiv in vem, da si bo Kim Džong Un močno prizadeval narediti nekaj, kar je bilo redko narejeno pred tem ... ustvariti mir in veliko blaginjo za svojo državo. Veselim se srečanja z njim in imam občutek, da ta enkratna priložnost ne bo zapravljena,« je Trump tvitnil, ko je zapustil Kanado.



V Washingtonu upajo, da bo vrh pomenil začetek procesa denuklearizacije Severne Koreje.

Komentarji: