Kitajska disidentu Chenu predlaga študij v tujini

Kot so sporočile ZDA, bo Kitajska slepemu aktivistu in njegovi družini menda kmalu omogočila, da zapustijo državo.

Objavljeno
04. maj 2012 09.12
Posodobljeno
04. maj 2012 10.15
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Washington, Peking − Združene države Amerike so sporočile, da je Kitajska nakazala, da bo slepemu aktivistu Chenu Guangchengu in njegovi družini kmalu omogočila, da zapustijo državo. Kot je povedala tiskovna predstavnica State Depatrmenta Victoria Nuland, bo Kitajska pospešili izdelavo potovalnih dokumentov za aktivista, ZDA pa bodo nato njegovo prošnjo za vizo in prošnjo njegove družine obravnavale prednostno.

Nulandova je še dejala, da je ena od ameriških univerz Chenu ponudila štipendijo za znanstveno delo, čeprav še ni znano, ali jo bo sprejel.

Kitajski disident je ameriški kongres včeraj sicer prosil, naj mu pomaga, da z družino zapusti Kitajsko. Kongresnikom je po telefonu dejal, da se boji za življenje svoje družine in da se želi na štiri oči sestati z ameriško zunanjo ministrico Hillary Clinton, ki je prav te dni s finančnim ministrom Timothyjem Geithnerjem na obisku v Pekingu.

Chen Guangcheng, ki je pred dnevi pobegnil iz hišnega pripora, je včeraj po tednu dni zapustil ameriško veleposlaništvo v Pekingu in odšel na zdravljenje v eno od pekinških bolnišnic. Kot je včeraj sam dejal v pogovoru za CNN, je veleposlaništvo zapustil zaradi groženj, ki jih je dobivala njegova družina.

»V ZDA želim, ker bi si rad odpočil. Nisem počival že deset let,« je prek telefona Chen dejal ameriškim kongresnikom. »Trenutno me zelo skrbi za varnost matere in bratov. Resnično bi rad vedel, kaj se z njimi dogaja.«

Chen Guangcheng je trenutno v bolnišnici v Pekingu s svojo ženo in otroki. Zgradba bolnišnice je obkoljena z varnostniki. Dopisnik BBC je disidenta hotel obiskati. Zapisal je, da to ni bilo mogoče in da je povsem jasno, da je Chen v priporu.

Medtem je kitajski zunanji minister dejal, da se Chen lahko prijavi na študij v tujini. »Če bi rad odšel v tujino, se lahko, kot vsak kitajski državljan, prijavi na študij v tujini,« je po pisanju tiskovne agencije Xinhua dejal Liu Weimin.