Kitajska nekoliko omehčala politiko enega otroka

Kitajske oblasti so sporočile, da smejo pari, v katerem vsaj eden od staršev nima sestre ali brata, imeti dva otroka.

Objavljeno
15. november 2013 17.05
CHINA-YEMEN-DIPLOMACY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Peking - Plenarno zasedanje centralnega komiteja Komunistične partije Kitajske (CK KPK) je prineslo spremembe tudi na področju politike enega otroka, ki jo država z največ prebivalci na svetu uveljavlja zadnjih trideset let. Sporne politike, ki je prinesla številne demografske težave, sicer ne nameravajo odpraviti, so pa nekoliko omilili pravila: zakonski pari, v katerih je vsaj eden od staršev edinec, bodo smeli imeti dva otroka.

Zakonodaja, ki jo je država uvedla konec 70. let prejšnjega stoletja, je že doslej predvidevala nekatere izjeme. V mestih so smeli imeti dva otroka tisti pari, v katerih sta oba zakonca edinca, na podeželju pa, če se je bil prvorojenec deklica. Izjeme so bile dovoljenje tudi za nekatere etnične manjšine.

Kot je poročala tiskovna agencija Xinhua, kljub eni »ključnih odločitev« plenarnega zasedanja Kitajska ostaja zvesta osnovnim ciljem politike enega otroka. »Zakonodajo o rojstvih bodo prilagajali in izboljševali postopoma ter s tem zagotavljali dolgotrajno ravnovesje kitajske populacije,« so zapisali.

Sporna zakonodaja, ki so jo uveljavljali tudi s prisilno sterilizacijo, splavi v pozni nosečnosti in visokimi globami, je le v nekaj desetletjih zamajala demografsko ravnovesje. Uporaba ultrazvoka je namreč staršem omogočil selektivne splave. Leta 2012 se je tako na skoraj 118 dečkov rodilo 100 deklic (svetovno razmerje je 100 deklic na 105 oziroma 106 dečkov).

Strokovnjaki, odgovorni za spremljanje sprememb v populaciji, so pred kratkim začeli opozarjati tudi na staranje prebivalstva. Delovno aktivno prebivalstvo se je namreč prvič v zadnjih desetletjih zmanjšalo, odstotek ostarelih pa se je povečal na 14,3. Skrb za starejše je še vedno bolj ali manj odvisna od svojcev. »Za starejše generacije bo življenje postalo zelo boleče,« je povedal upokojeni profesor Sun Wenguang.