Kitajska: Onemogočili spletno trgovino z dojenčki

Preprodaja otrok je že dolgo zelo pereč socialni problem v številnih azijskih državah.

Objavljeno
28. februar 2014 19.45
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika
Peking – Ko je Wang Yanyan pred nekaj več kot letom dni rodila dvojčici, ji je, ko se je prebudila iz anestezije, zdravnica porodnišnice v okrožju Fuping sočutno dejala, da sta deklici, ki ju je rodila s carskim rezom, bolni in da ne bosta preživeli. Prepričala jo je, naj ju takoj prepusti »ustrezni ustanovi«.

Mlada mati iz pokrajine Shanxi je bila strta od žalosti. Preostalim članom družine je zdravnica Zhang Shuxia dejala, da imata dvojčici polomljene noge in roke in da ne bi bilo dobro, da ju vidijo. Deklici sta bili v resnici zdravi in močni. Zdravnica je bila članica organizirane tolpe. Eno dojenčico so prodali v pokrajino Shandong, kakšnih 500 kilometrov stran od kraja, kjer je bila rojena. Druga je končala v pokrajini Shanxi, oddaljeni približno 160 kilometrov.

Zdravnica je podobno naredila tudi z dečkom, prvim sinom iz kmečke družine, ki je že imela tri hčere. Zanašala se je na to, da so starši že naredili prekršek, saj imajo po kitajskih zakonih kmetje, če je prvi otrok ženskega spola, lahko samo še enega otroka, če se nato rodi še ena hči, pa je s tem njihova kvota izpolnjena. A sin je bil kljub vsemu darilo z neba in staršem se je zdravničina zgodba zdela sumljiva. Prijavila sta jo policiji. Izkazalo se je, da je Zhang Shuxia sodelovala v 26 primerih kraje otrok, da so samo v Fupingu prodali še enkrat toliko novorojenčkov in da je bil to velik biznis. Težko pričakovanega dečka so, na primer, prodali za 60.000 juanov (malo manj kot tisoč dolarjev), kar je za razmere v kmetijskem delu Kitajske veliko denarja. Zdravnico so aretirali in jo januarja obsodili na smrtno kazen s preloženo izvršitvijo. Večino otrok so vrnili staršem.

Težko bi rekli, da je dejstvo, da je Fuping rojstni kraj kitajskega predsednika Xi Jinpinga, vplivalo na to, da so hitreje razkrili tolpo, res pa je, da je policija v zadnjih mesecih skrbno preiskovala vse člene kriminalne verige. V petek so objavili, da so aretirali 1094 ljudi, osumljenih, da so po spletu prodajali dojenčke. Ta srhljiva trgovina je bila del spletnih strani, ki ponujajo pomoč pri posvajanju otrok. Strani so imele prepoznavna imena, kot sta »Pravljični dom« ali »Mreža kitajskih sirot«, preprodajalci pa so bili dobro skriti. Uporabljali so različna sredstva, tudi neposredna sporočila in forume, tako da se še vedno natančno ne ve, koliko otrok so prodali. Rešili so jih 382 in nekaj malčkov je že v naročju svojih staršev.

Tolpa je delovala v 27 mestih po vsej Kitajski. Viri so bili različni. Včasih so bili to porodnišnice in zdravniki, kot je Zhang Shuxia, drugič nesrečne okoliščine, v katerih so se znašle ženske (včasih tudi mladoletne deklice), ki so nenačrtovano zanosile in niso imele denarja, da bi splavile ali v svoje, že tako težko življenje dobile še otroka, za katerega ne bi mogle skrbeti. Preprodajalci so z njimi po spletu navezali stik in jih vnaprej pripravili na to, da so jim neželenega otroka izročile takoj po rojstvu ter za to celo dobile manjše denarno nadomestilo. Razlika v ceni je končala v njihovem žepu. To je bil zelo donosen posel.

Preprodaja otrok je že dolgo zelo pereč socialni problem v številnih azijskih državah. Na Kitajskem se je posebno razrasla v zadnjih treh desetletjih in pol, torej v času politike »enega otroka«. In čeprav so na podeželju to pravilo pogosto kršili, je v spolni strukturi prebivalstva v nekaterih regijah nastalo neskladje. Na 118 dečkov se namreč rodi samo 100 deklic, tako da so na črnem trgu zelo zaželene novorojene deklice.

Nobenega dvoma ni, da bodo vodje te organizirane tolpe strogo kaznovani. Prav tako kot ni nobenega dvoma, da bodo te posle nadaljevale nove kriminalne tolpe. Da bi zmanjšala vir novorojenčkov, je kitajska oblast v petek objavila sporočilo, da bodo na skoraj vseh območjih države odprli zbirna mesta, kjer bodo lahko matere anonimno puščale neželene otroke in jih tako prepustile centrom za socialno skrb za otroke in v posvojitev. V kitajskih sirotišnicah je čedalje manj otrok, ki bi tam prebivali dlje časa, saj je vse več potencialnih posvojiteljev. A postopek je zapleten in zbirokratiziran, črni trg pa deluje s polno paro in številnimi ponudbami. V deželi, ki je po velikosti in zapleteni strukturi podobna celini, sestavljeni iz številnih plasti razslojene družbe, bo prodajo otrok težko dokončno odpraviti.