Kitajska postavila strožja pravila proti onesnaženju zraka

Nova pravila zadevajo predvsem milijonski mesti Peking in Šanghaj in še nekatera druga industrijska mesta.

Objavljeno
02. marec 2012 20.24
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si

Peking - Kitajska oblast je postavila strožja pravila v boju proti onesnaženju zraka v vseh večjih mestih. Tako želijo zmanjšati prašne delce, ki so škodljivi za zdravje. Ma Jun, eden vodilnih kitajskih okoljskih aktivistov, je ukrepe pozdravi kot izjemen korak v pravilno smer, poroča angleški The Guardian.

Nepričakovano, glede na strogo cenzuro svetovnega spleta na Kitajskem, je državna televizija premik označila kot odziv oblasti na spletno kampanjo okoljskih aktivistov.

Nacionalna pravila za kakovost zraka so bila sklenjena prvega marca na izvršnem srečanju, ki mu je predsedoval kitajski premier Wen Jiabao. Pravila predpisujejo strožjo kontrolo ravni onesnaževanja zraka v velikih mestih Peking, Šanghaj, Chongping in Tianjin, v 27 glavnih mestnih provincah in na več industrijskih območjih. Nove ekološke standarde mora do leta 2015 privzeti še 113 mest. Nova pravila vsebujejo tudi ureditve o ravni ozona in prašnih delcih.

»Nova pravila so velik korak v procesu kitajskega boja proti onesnaževanju zraka v mestih,« pravi Ma Jun, ki vodi Inštitut za javne in okoljske zadeve. »Predpogoj, da lahko mobiliziramo javnost, je, da jim povemo, kaj se resnično dogaja.«

Po razglasitvi novih pravil je blog Weibo preplavilo preko milijon pretežno pozitivnih komentarjev. Javnost pa se hkrati sprašuje, ali se bo zakon zares izvajal, še dodaja The Guardian.