Kitajska sprejela strožja pravila za nadzor interneta

Kitajska vlada je sprejela pravila, ki od uporabnikov zahtevajo popolno identifikacijo pri ponudnikih storitev.

Objavljeno
28. december 2012 17.02
China Internet Controls
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Peking − Kitajska vlada je poostrila nadzor nad uporabniki interneta, piše Slovenska tiskovna agencija. Sprejeli so namreč pravila, ki od uporabnikov zahtevajo popolno identifikacijo pri ponudnikih storitev. S tem naj bi po navedbah kitajskih oblasti skrbeli za zaščito osebnih informacij, kritiki pa opozarjajo, da želi vlada omejiti svobodo govora.

V zadnjih nekaj mesecih so bili internet in družbena omrežja uporabljeni za množične proteste proti ukrepom oblasti, posamezniki, ki so objavljali kritike na spletu, pa so razkrili dejanja več koruptivnih pripadnikov vladajoče komunistične partije, piše STA.

Kitajske oblasti sicer strogo nadzorujejo spletne vsebine, ki prečkajo kitajske meje, in pogosto blokirajo zanje sporne vsebine.

To pa več sto milijonom Kitajcem ne preprečuje uporabe interneta. Veliko jih uporablja spletne mikrobloge, na katerih obravnavajo in kritizirajo zadeve nacionalnega pomena, med njimi tudi vladno korupcijo.

Novi ukrepi pa zdaj formalno zahtevajo od vseh, ki podpisujejo sporazume o dostopu do interneta z internetnimi ponudniki, da navedejo pristne oziroma »resnične identifikacijske podatke«, poroča britanska mreža BBC.

Največji kitajski internetni ponudnik Sina Corp. pa je opozoril, da bo takšen ukrep drastično zmanjšal število obiskov na njihovem priljubljenem spletnem mikroblogu Weibo. V okviru novih pravil bodo morali ponudniki ustaviti prenos ilegalnih informacij takoj po odkritju, in sicer tako, da bodo zbrisali sporne objave in shranili podatke o kršiteljih ter jih prijavili oblastem, piše STA.

Nova pravila naj bi po navedbah kitajskih oblasti »zagotovila varnost spletnih informacij, zavarovala zakonite pravice in interese državljanov ter utrdila državno varnost in javne interese«, zaključuje STA.