Kitajska v primežu hudega mraza

Temperature se na severovzhodu države gibljejo okoli minus 15,3 stopinje, kar je najnižje v zadnjih 43 letih.

Objavljeno
05. januar 2013 20.48
CHINA/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Peking − Na Kitajskem beležijo eno najhladnejših zim v zadnjih 28 letih, piše Slovenska tiskovna agencija. Temperature po državi se od novembra gibljejo v povprečju okoli minus 3,8 stopinje Celzija, na severovzhodu države pa celo minus 15,3 stopinje, kar je najnižje v zadnjih 43 letih.

Zaradi nizkih temperatur je ta teden kakih tisoč ladij ostalo ujetih v ledu na morju pred vzhodno provinco Šandong. Zaradi sneženja so morali prejšnji mesec v Pekingu preložiti več kot 140 letalskih poletov, piše STA.

Veliko težav imajo tudi na letališču v južnem kitajskem mestu Kunming, kjer so danes zaradi goste megle preložili več kot 280 letov. Kakih 10.000 potnikov je obtičalo na letališču, nekateri so čakali na let več kot dan. Nezadovoljni potniki so se celo sporekli z letališkimdelosi osebjem in v prerivanju poškodovali računalniško opremo, dogajanje pa je umirila policija. Polete so obnovili, potem ko se je nebo razjasnilo.

Temperature na severu Kitajske naj bi se prihodnji teden nekoliko zvišale, medtem ko bo jug države po ocenah vremenoslovcev zajelo novo sneženje, zaključuje STA.