Kitajski premier napovedal 7,5-odstotno rast

Kitajske oblasti se bodo lotile boja proti onesnaževanju okolja, obrambni proračun bodo povečali za 12,2 odstotka.

Objavljeno
05. marec 2014 07.14
Posodobljeno
05. marec 2014 07.30
CHINA-PARLIAMENT/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Peking − Kitajski premier Li Keqiang je ob začetku letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa napovedal 7,5-odstotno gospodarsko rast v letu 2014, boj proti onesnaževanju okolja in povečanje obrambnega proračuna za 12,2 odstotka, piše Slovenska tiskovna agencija.

Li je v letnem poročilu orisal načrte vlade glede razvoja drugega največjega gospodarstva na svetu. »Gospodarski razvoj mora ostati glavna naloga in ohraniti moramo ustrezno raven rasti,« je poudaril.

»Na podlagi podrobnih primerjav in večkratnega tehtanja različnih dejavnikov, kot tudi upoštevajoč, kaj je potrebno in kaj je možno, smo določili cilj rasti okoli 7,5 odstotka,« je razkril Li, ki je položaj prevzel pred letom dni. Kitajska gospodarska rast je lani znašala 7,7 odstotka, v letu 2012 pa prav toliko.

Hitra industrializacija v zadnjih 30 letih je preoblikovala kitajsko gospodarstvo, izboljšal se je življenjski standard 1,3 milijarde Kitajcev, razvoj pa je prinesel tudi hude posledice za okolje, od močno onesnaženega zraka, zastrupljenih voda do kontaminirane hrane, piše STA.

Li je zato dejal, da je onesnaževanje »rdeče opozorilo« pred neučinkovitostjo, s čimer je hotel odgovoriti na zaskrbljenost javnosti zaradi čedalje bolj onesnaženega okolja. »Razglasili bomo vojno proti onesnaževanju in se proti temu borili z enako odločnostjo kot proti revščini,« je zagotovil.

Na zasedanju, ki bo trajalo devet dni, so razkrili tudi obrambni proračun za letos, ki se bo znova povečal za dvomestno število. Poročilo, pripravljeno za delegate kongresa, navaja, da bodo stroški za obrambo znašali 808,23 milijarde juanov (96 milijard evrov), kar je 12,2 odstotka več kot lani.

»Odločno bomo branili kitajsko suverenost, varnost in razvojne interese,« je v govoru zatrdil kitajski premier. »Branili bomo zmago v drugi svetovni vojni in povojni mednarodni red in nikomur ne bomo dovolili obračati toka zgodovine,« je poudaril Li, s čimer je po pisanju STA ciljal na Japonsko.

Napovedal je, da bo Kitajska postala pomorska velesila in da bodo vojne priprave postale redne. Kitajski obrambni proračun se je v letu 2013 povečal za 10,7 odstotka, v letu 2012 za 11,2 in v letu 2011 za 12,7 odstotka .

Kitajska oblast je pred začetkom zasedanja kongresa poskušala ublažiti skrb nekaterih azijskih držav in ZDA pred naraščajočo kitajsko vojaško močjo. »Nekatere države prodajajo idejo o Kitajski kot veliki grožnji. Na podlagi naše zgodovine in izkušenj verjamemo, da je mir mogoče ohranjati le z močjo,« je dejala tiskovna predstavnica ljudskega kongresa Fu Ying.

Analitiki domnevajo, da Kitajska za vojsko dejansko porabi še precej več sredstev. Pentagon ocenjuje, da jih je v letu 2012 porabila med 98 in 156 milijardami evrov. ZDA sicer še vedno ostajajo daleč pred vsemi po velikosti obrambnega proračuna. V proračunu za letos bodo za ta namen porabili neverjetnih 633 milijard dolarjev (461 milijard evrov).