Kitajski oporečnik pobegnil iz hišnega pripora

Chen Guangcheng je bil v hišnem priporu od septembra 2010, pred tem pa še štii leta v zaporu.

Objavljeno
27. april 2012 13.47
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Peking - Kitajski oporečnik Chen Guangcheng, v svetu znan po tem, da je razkril kršitve človekovih pravic v okviru kitajske politike enega otroka, je pobegnil iz hišnega zapora. To je slepi odvetnik potrdil tudi v videoposnetku na svetovnem spletu, v katerem je premiera Wen Jiabaa tudi pozval, naj zagotovi varnost njegove družine.

Chen je bil v hišnem priporu od septembra 2010, potem ko so ga po štirih letih izpustili iz zapora. V tem času naj bi ga večkrat pretepli in naj bi bil slabem zdravstvenem stanju, piše Slovenska tiskovna agencija. Tako je Chen tudi v tokratnem posnetku razkril imena več vladnih uslužbencev, ki so pretepli tako njega kot njegovo ženo, prav tako pa zagrenili življenje njegovemu sinu.

Kot je povedal eden od aktivistov, ki živi v ZDA in je bil v stiku s Chenom, Bob Fu, je Chen 22. aprila uspel zapustiti svoj dom v provinci Shandong, od koder so ga prijatelji pospremili na varnejšo lokacijo. Fu sicer iz varnostnih razlogov ni hotel podrobneje opisati okoliščin Chenovega pobega. Je pa dodal, da je bil v stiku tako z ameriškim kongresom, State Departmentom kot z ameriškim veleposlaništvom na Kitajskem, ki jih je zaprosil za pomoč.

Hu ob tem ni mogel potrditi govoric, da se Chen trenutno nahaja na ameriškem veleposlaništvu v Pekingu. Je pa po njegovih besedah Chen sicer izrazil zadržanost do možnosti, da bi zapustil Kitajsko. Za pravice svojih prebivalcev naj bi se želel do konca boriti doma.