Kitajski premier v New Delhiju za izgradnjo zaupanja z Indijo

Do obiska Li Keqianga v Indiji prihaja, potem ko se je nedavno razvnel star obmejni spor med državama.

Objavljeno
20. maj 2013 13.42
INDIA/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

New Delhi - Kitajski premier Li Keqiang se je danes v indijski prestolnici New Delhi zavzel za izgradnjo zaupanja z Indijo in poudaril, da so vezi med obema azijskima velikankama ključne za mir na svetu. Li se je zavzel tudi za poglobitev sodelovanja z Indijo.

Kitajski premier je še poudaril, da si je Indijo za svoj prvi obisk v tujini izbral prav zaradi tega, da ponazori, kako pomembne so za Peking vezi z Indijo.

»Namen mojega obiska je trojen; povečati medsebojno zaupanje, poglobiti sodelovanje in se ozreti v prihodnost,« je še dejal Li.

Tudi njegov gostitelj, indijski premier Manmohan Singh je poudaril, da so dobri dvostranski odnosi ključni za obči regionalni razvoj.

Obisk v luči obmejnega spora

Kitajski premier se je v Indijo odpravil, potem ko se je nedavno razvnel star obmejni spor med državama. New Delhi je kitajski vojski očital, da je na odmaknjenem območju Himalaje vdrla na ozemlje, ki si ga lasti Indija. Po treh tednih neodločenega stanja sta se obe strani umaknili.

Singh je danes dejal, da si obe državi želita dokončno rešiti spor, zato bosta ustanovili skupno delovno skupino, ki bo poskušala doseči trajen dogovor.

»Dogovorili smo se, da se bodo naši posebni predstavniki kmalu sestali, da bi nadaljevali pogovore za dosego dogovora za pravično, razumno in obojestransko sprejemljivo rešitev,« je dejal Singh na novinarski konferenci s kitajskim kolegom. »Treba je ohraniti mir in spokojnost na naši meji,« je dodal.

Li je pristavil, da sta strani oblikovali načela za rešitev tega vprašanja. »Obe strani si morata prizadevati za napredek pogajanj o vprašanju meje in skupaj ohranjati mir na obmejnem območju,« je poudaril.

»Mir je mogoče le s strateškim zaupanjem med Kitajsko in Indijo«

Li je že pred tem izpostavil pomen sodelovanja med državama za svet. »Svetovni mir ... je nemogoče doseči brez strateškega zaupanja med Indijo in Kitajsko,« je dejal.

Državi sta danes podpisali vrsto dvostranskih sporazumov, med drugim o kmetijstvu, turizmu in trgovini. Dosegli sta tudi dogovor o sporu glede kitajskih načrtov o gradnji treh novih jezov na reki Brahmaputri, ki izvira na Tibetu.

Kitajska je druga največja trgovinska partnerka Indije, njuna blagovna menjava je lani znašala 66,5 milijarde dolarjev, želita pa si, da bi ta številka do leta 2015 dosegla 100 milijard.

Kitajski premier je v Indijo prispel v nedeljo popoldne. Iz Indije bo najprej odpotoval v Pakistan, nato pa še v Švico in Nemčijo.