Kitajski se obeta najšibkejša gospodarska rast po 90. letih

Na mednarodnih trgov ni več močnega povpraševanja, stroški dela in okoljske zahteve pa so vse večje.

Objavljeno
26. december 2013 14.28
CHINA-NAVY/
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Peking - Kitajski se letos obeta najšibkejša gospodarska rast v obdobju po 90. letih prejšnjega stoletja. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se bo po napovedih povečal le za 7,6 odstotka, poroča državna tiskovna agencija Xinhua.

Če se bodo te napovedi uresničile, bi bila gospodarska rast letos še slabša kot lani, ko je z 7,7 odstotka dosegla najslabši rezultat po letu 1999.

Kitajska vlada znižanje napovedi utemeljuje z negotovostjo glede globalnega gospodarskega okrevanja ter dejstvom, da z mednarodnih trgov ne prihaja močno povpraševanje. Na domačem trgu je opaziti rast stroškov dela, podjetjem pa se povečujejo tudi stroški izpolnjevanja okoljskih zahtev, kar je v nasprotju s tradicionalnim vzorcem rasti.

Kitajsko gospodarstvo se sooča tudi s povečanimi tveganji zaradi dolga lokalne države ter presežnimi zmogljivostmi, ki so bile posledica slepih državnih naložb v industrijske projekte.

Za letos si je kitajska vlada zastavila cilj, da se obseg BDP poveča za 7,5 odstotka. Znano je, da si je Peking v preteklosti vedno zelo previdno določal cilje in jih ponavadi presegel.