Kolumbija: Farc bo med prazniki odložil orožje

Kolumbijski uporniki so že prvi dan mirovnih pogajanj z vlado napovedali začasno prekinitev ognja.

Objavljeno
19. november 2012 18.14
COLOMBIA-UNREST-FARC-TALKS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Havana - Predstavnike kolumbijske vlade in marksistične skupine Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (Farc) so danes naposled sedli za skupno mizo. Prvi dan mirovnih pogajanj, s katerimi naj bi se po več desetletjih zaključilo nasilje v Kolumbiji, je vodja pogajalske skupine Farc Ivan Marquez napovedal, da bodo uporniki do 20. januarja odložili orožje. K premirju med sprtima stranem so uporniki pozivali že pred začetnim srečanjem v Oslu, a so vladni predstavniki to možnost zavrnili.

Farc in kolumbijska vlada sta pogajanja na Kubi začela s perečim vprašanjem razvoja podeželja, katerega cilj sta enakopravnejša porazdelitev dohodka med kolumbijskim prebivalstvom in ureditev osnovnih storitev ter infrastrukture na ruralnem območju.

Mirovna pogajanja bi se sicer morala začeti že 15. novembra, a sta obe strani zaradi urejanja nekaterih »tehničnih podrobnosti« prosili za prestavitev datuma. Kljub zamudi, pa je predstavnik vladne pogajalske skupine Humberto de la Calle prepričan, da bodo pogajanja potekala »hitro in učinkovito«. »Gre za proces, ki bo končan v mesecih in ne letih,« je povedal. Kolumbijska vlada od upornikov sicer pričakuje, da bodo do konca pogajanj svoj boj prenesli na politični parket.

Kot smo v Delu že poročali, prvo neposredno srečanje med pogajalci sprtih strani v zadnjem desetletju sicer vzbuja nekaj upanja, a je še vedno prezgodaj za ugibanja o tem, ali se bo tokratni mirovni dialog, že četrti po vrsti, razvil v sklepno dejanje kolumbijske držav­ljanske vojne, ki je od leta 1964 odnesla na desettisoče, po nekaterih ocenah celo stotisoče življenj. Predstavnike kolumbijske vlade in marksistične skupine Farc so za skupno mizo v Oslu pripeljali dveletni tajni neformalni pogovori, ki so se sklenili konec avgusta letos s podpisom preliminarnega dogovora o začetku neposrednih pogajanj.