Komik Grillo zahteva Napolitanovo glavo

Grillovi »gverilci« ne napadajo samo predsednika, temveč tudi predsednico poslanske zbornice.

Objavljeno
31. januar 2014 19.17
Tone Hočevar, zunanja politika
Tone Hočevar, zunanja politika
Italija je doživela že marsikaj,­ tudi Mussolinijev pohod na Rim in dve desetletji Berlusconijeve prevlade. Ta teden so italijanski politični praksi dodali nove razsežnosti napad parlamentarcev opozicijskih 5 zvezd na predsednika republike Napolitana, obračun s predsednico poslanske zbornice Lauro Boldrini in skoraj gverilska zasedba parlamentarne palače.

Komik Beppe Grillo, ki obvladuje najmočnejšo opozicijsko stranko 5 zvezd, je začel ofenzivo odločno, glasno, kriznemu trenutku primerno teatralično. Zahteva odpoklic predsednika Giorgia Napolitana, ki mu očita napad na ustavo, zlorabo oblasti, tako rekoč izdajo domovine. »Impeachment« po ameriško, s sodno preiskavo in glasovanjem o odstavitvi v obeh domovih parlamenta, namerava izvesti kar se da hitro, dokler še lahko računa tudi na sodelovanje drugih opozicijskih politikov, zlasti svojčas zelo močne Severne lige.

Odstaviti hoče tudi predsednico poslanske zbornice Lauro Boldrini, ki ni prisluhnila zahtevam 5 zvezd in je zavrnila vse poskuse Grillovih poslancev, da bi po svoje preusmerili glasovanja o pomembnih finančnih in političnih vprašanjih. Boldrinijeva je že tri dni skrbno zastražena, zaprta in zaklenjena za neprebojnimi vrati v svoji pisarni palače na Montecitoriu, ker se boji divjanja Grillovih poslancev. Ti so v veliki dvorani poslanske zbornice najprej uprizorili prave gverilske pretepe in napade, potem so se razkropili po vsej palači. Redarjem se je tokrat zgodilo, da vsaj za trenutek niso obvladali razmer, kar se v poslanski zbornici ali senatu ­zgodi sila redko.

Včeraj se je glasen igralec Beppe Grillo, nekoč uspešni komik, občasno tudi satirik, ki zna nagovoriti množice in jih pripeljati do ekstaze, na politični sceni pa nasprotuje vsem in vsemu, celo odločil pripotovati v Rim, kamor sicer redko pride. Ker ni član parlamenta, gibanje pa vodi pretežno s pomočjo interneta, mu ni treba hoditi v prestolnico. Zdaj je prišel bodrit svoje poslance in senatorje, da ne bi odnehali in dovolili izpeljati političnih reform, ki, sodeč po sedanjih načrtih voditelja Demokratične stranke Mattea Renzija in kontroverznega obsojenega politika Silvia Berlusconija, izrinjajo s scene predvsem neprijetno in neobvladljivo Gibanje 5 zvezd.

V trenutku, ko so se začele razprave o reformah volilne zakonodaje, se 5 zvezdam odločno pridružuje tudi Severna liga. Novi volilni zakon grozi z obrobno vlogo tudi severnjakom, pred leti znanim predvsem po tem, da so zahtevali izstop severa od juga Italije, kakor zdaj Grillo zahteva izstop Italije iz Evropske unije.

Volilni zakon razklal in sprl na levi in desni

Gnev med Grillovimi somišljeniki, pa tudi med severnimi legionarji, pravijo, da tudi med nekaterimi drugimi politiki na levi in desni, je bil pričakovan. Novi voditelj Demokratske stranke Matteo Renzi je z voditeljem ta čas opozicijskega gibanja Naprej, Italija Silviom Berlusconijem, ki v naslednjih letih skladno z razsodbo sodišča sploh ne more kandidirati, sklenil pakt o političnem sistemu. Na sceno hočeta vrniti po zadnjih volitvah izginulo bipolarnost. Močna levosredinska in desnosredinska stranka bi si delili pogačo. Vse manjše stranke, gibanja in skupine pa bi nova zakonodaja, če bo izglasovana, izrinila z glavnega odra.

Renzi in Berlusconi sta z dogovarjanjem o novi zakonodaji popolnoma obšla predsednika vlade Enrica Letto, ki pripada Renzijevi stranki in poskuša rešiti potapljajoče se italijansko gospodarstvo. Na rimsko »zgodovinsko« srečanje voditelja leve sredine Renzija in zdaj že neformalnega maga desnice Berlusconija namreč premiera Lette sploh niso povabili. Na sedežu demokratov je bil navzoč samo en član rodbine Letta, Enricov stric Gianni, desna roka Silvia Berlusconija, operativni šef Berlusconijevih vlad in načrtovalec vseh njegovih političnih potez.

Nekateri ostri kritiki, zlasti tisti iz tako rekoč izginule komunistične levice, Mattea Renzija po odločnosti, zagledanosti vase in samopašnosti primerjajo z Berlusconijem. Še malo manj naklonjeni novi metli na levi sredini pa Renzijevo obnašanje celo primerjajo z nastopi duceja Mussolinija. Morda zaradi glasu, morda kretenj, ga dobršen del volivcev ne mara, drugi del pa je nad njim navdušen. Na levi sredini vsekakor že dolgo niso imeli politika s toliko karizme in demagoških sposobnosti.

Napolitana skrbi divjanje po parlamentu

Predsednik republike Giorgio Napolitano je včeraj izjavil, da ga prav nič ne skrbi Grillova zahteva, naj preiščejo in potem v parlamentu izglasujejo njegov odpoklic. Zelo pa ga skrbi, da Grillovi somišljeniki divjajo po parlamentu in ogrožajo demokracijo. Tudi to ga skrbi, da so parlamentarci 5 zvezd skupaj s kolegi iz Severne lige »odšli na Aventin«,­ kar pomeni, da bojkotirajo zasedanja parlamenta, na katerih se je začelo odločanje o volilni zakonodaji.

Napolitano, 88-letni politik, ki izhaja iz nekdanje komunistične partije, na zahodu pa je vedno veljal za »gospoda komunista«, je zadnja leta odločilno vplival na razmere v Italiji. Bolj kot njegovi predhodniki na Kvirinalu je posegel v politično odločanje. Eni ga zato gledajo kot rešitelja demokracije in trdnosti države, drugi kot samodržca, ki si upa, česar mu ustava domnevno ne dovoljuje.

Pripomogel je k padcu Silvia Berlusconija, prav toliko k prevzemu oblasti Maria Montija. Privolil je – kaj takega se je zgodilo prvič v zgodovini republike – v ponovno izvolitev za predsednika republike. Presekal je gordijski vozel, ko lani nobena izmed strank ni bila sposobna sestaviti vlade. Sedanja levo-desno-sredinska koalicija je predvsem njegovo delo, vedno večja odrinjenost Gibanja 5 zvezd, ki je v resnici največja posamična stranka v poslanski zbornici, pa tudi, zato Grillo uprizarja ­gverilske akcije.