Kommersant: Zahod Rusijo prepričuje, da Asadu ponudi azil

Zahodne države so prepričane, da je bil na srečanju v Ženevi sklenjen dogovor, ki jasno nakazuje, da mora Asad oditi.

sre, 04.07.2012, 09:35
Po najnovejših podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je vse od začetka vstaje proti režimu predsednika Bašarja al Asada sredi marca lani v Siriji umrlo že več kot 16.500 ljudi. Po njihovih informacijah je umrlo 11.486 civilistov, 4.151 pripadnikov vladnih sil in 870 dezerterjev. Observatorij po poročanju francoske tiskovne agencije AFP k civilistom sicer prišteva tudi uporniške bojevnike, ki niso poklicni vojaki.

Damask − Zahodne države poskušajo Rusijo prepričati, da bi sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu podelila politični azil, čemur pa Moskva nasprotuje, danes poroča ruski časnik Kommersant, ki se sklicuje na diplomatske vire.

Kot opozarja ruska tiskovna agencija RIA Novosti, je zunanji minister Sergej Lavrov sicer že marca dejal, da Moskva al Asadu ne ponuja azila, čeprav so Zahodne države prepričane, da je bil na sobotnem srečanju v Ženevi sklenjen dogovor, ki jasno nakazuje, da mora Asad oditi.

Članice tako imenovane akcijske skupine za Sirijo, ki vključuje petih stalnih članic varnostnega sveta Združenih narodov − Veliko Britanijo, Kitajsko, Francijo, Rusijo in ZDA −, poleg njih pa še predstavnike Katarja, Turčije, Kuvajta in Iraka, so na srečanju v Ženevi sicer sprejele tranzicijski načrt posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofija Anana. Načrt predvideva oblikovanje prehodne vlade narodne enotnosti s popolnimi pooblastili, ki bi vključevala tako člane vlade predsednika al Asada kot opozicijskih skupin ter nadzorovala oblikovanje nove ustave in izvedbo volitev.

Nekaj dogovorov pa so na dvodnevni konferenci, ki se je končala pozno sinoči, uspele skleniti tudi sirske opozicijske skupine. Sprejele so namreč dva dokumenta, ki pa po navedbah ameriške tiskovne agencije AP nista najbolj jasna. Eden od njiju vsebuje splošna navodila, po katerih naj bi se v obdobju tranzicije ravnala opozicija, drugi pa vzpostavlja temelje za ureditev Sirije po Asadovem odhodu. Poleg tega so se delegati na srečanju načeloma dogovorili o podpiranju Svobodne sirske vojske, razpustitvi vladajoče stranke Bath ter izključitvi Asada in ostalih višjih predstavnikov režima iz tranzicije.

Po drugi strani se udeleženci srečanja v egiptovski prestolnici Kairo niso uspeli dogovoriti o oblikovanju enotnega telesa, ki bi zastopalo interese opozicije. Mnenja so se kresala tudi glede vprašanja morebitnega tujega vojaškega posredovanja v Siriji in vloge religije v bodoči sirski državi.

Povezane novice

HRW: sirski režim vodi »arhipelag mučenja«
3. julij ob 10:29
Organizacija poroča, da režim zadržuje več deset tisoč ljudi, ki jih pretepajo in mučijo na vrsto načinov.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
2 komentarja
Bob Rock

...Observatorij po poročanju francoske tiskovne agencije AFP k civilistom sicer prišteva tudi uporniške bojevnike, ki niso poklicni vojaki...

a je to mogoče, da nas filajo s takim drekom??

pa to je tako podcenjevanje inteligence ljudstva, da se mi že obrača..

04. julij 2012, ob 09:47:55
Bob Rock

...Kommersant: Zahod Rusijo prepričuje, da Asadu ponudi azil...

hahahaha!! pa saj to ni res!

..in kaj bodo Rusi z Asadom? ga spremenili v 1000 ton zlata in 4 vojaška oporišča v sredozemlju? pa dejte no mir s takimi neumnostmi..

zahod gre do konca. Upam ,da Rusi tudi.

04. julij 2012, ob 09:45:43
2 komentarja
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej