Kompromis, ki ga je predlagal Janukovič, verjetno spodletel

Ukrajinska opozicija nadaljuje proteste. Protestniki pregnali policiste in zasedli več vladnih ustanov.

Objavljeno
26. januar 2014 12.44
Posodobljeno
26. januar 2014 13.01
UKRAINE-UNREST-EU-RUSSIA-POLITICS
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Kijev − Protesti v Ukrajini se danes nadaljujejo in v Kijevu se znova zbirajo množice, čeprav je predsednik Viktor Janukovič opozicijskim voditeljem v ponudil vodilna mesta v vladi, piše Slovenska tiskovna agencija.

Zavrnil ga je že nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko, ki je le še okrepil proteste proti vladajočim strukturam.

Janukovič je v soboto Kličku ponudil položaj namestnika premiera, pristojnega za humanitarne zadeve,  nekdanjemu zunanjemu ministru Arseniju Jacenjuku pa mesto predsednika vlade. »Vlada brez večine v parlamentu je nemogoča,« je dejal strankarski kolega Jacenjuka.

Protestniki pregnali policiste

Protestniki so zasedli kongresni center na osrednjem trgu Majdan, kjer je bilo sicer nameščenih več sto policistov, ki pa se kljub velikim količinam solzivca niso mogli ubraniti in so jih protestniki pregnali.

Kot je sporočil Kličko, so stavbo »zajeli brez prelivanja krvi«. Televizijski posnetki kažejo veliko škodo na poslopju. V centru bodo zdaj uredili prostor za protestnike, da se bodo lahko pogreli, je napovedala predstavnica opozicijske stranke Domovina zaprte voditeljice Julije Timošenko. V Kijevu je trenutno minus 20 stopinj Celzija.

Zajeli več vladnih ustanov

Protestniki v Kijevu so v ta namen zajeli tudi več drugih vladnih ustanov, podobno je tudi v drugih ukrajinskih mestih, še piše STA. »Prostora za predsednika Viktorja Janukoviča je vse manj,« je dejala neka predstavnica protestnega gibanja.

Notranji minister Vitalij Saharčenko je protestnikom očital, da namerno izzivajo. Kot je dejal, so iz kongresnega centra raje umaknili policijske enote, »da se položaj ne bi še dodatno poslabšal«.

Medtem so iz vladajoče Stranke regij, ki jo vodi Janukovič, napovedali, da so pripravili spremembe spornega zakona, ki je omejil pravice do protestiranja in ki je prejšnji teden pravzaprav poskrbel za ponovno oživitev in zaostritev protivladnih demonstracij. Kot je dejal poslanec Nikolaj Rudkovski, je novela pripravljena in so pristali na zahteve opozicije po odpravi spornih določil.