Konferenca v Tunisu: »prijatelji Sirije« brez Moskve

Vojaškega posredovanja v Siriji za zdaj ne načrtuje nihče.

Objavljeno
24. februar 2012 20.33
B. S., zunanja politika
B. S., zunanja politika

Basma Kodmani, predstavnica opozicijskega Sirskega narodnega sveta, je prepričana, 
da morijo v Siriji lahko 
prepreči samo vojaški poseg, podoben tistemu v Libiji. A konferenca »prijateljev Sirije«, na kateri so se v Tunisu zbrali predstavniki 60 zahodnih in arabskih držav, ni podprla njene pobude. Vojaškega posredovanja za zdaj ne načrtuje nihče, ne na Zahodu in ne v arabskih državah, je bilo rečeno v tunizijskem glavnem mestu.

Na konferenci se je zbrala vrsta zunanjih ministrov, tudi Hillary Clinton, toda manjkala sta predstavnika Rusije in Kitajske, držav, ki najodločneje nasprotujeta kakršnemu koli resnejšemu pritisku na režim Bašarja al Asada.

Asad se ne namerava posloviti od položaja

Sirskega predsednika je danes obiskal Aleksej Puškov, predsednik odbora za zunanjo politiko v ruski dumi. Z njim se je pogovarjal več kot uro. Po srečanju je izjavil, da Asad ne namerava odstopiti. Puškov, nekdanji televizijski komentator, pravi, da Asad uživa podporo v državi, in dodaja, da je v Damasku sicer čutiti napetost, toda trditve, da je mesto na robu državljanske vojne, po njegovem ne držijo. Puškov je v Siriji preživel štiri dni, tja pa je pripotoval, potem ko je Damask na začetku meseca obiskal tudi zunanji minister Sergej Lavrov.

»Prijatelji Sirije« so v Tunisu od Asada vnovič zahtevali, naj takoj poskrbi za utavitev spopadov in dovoli vstop predstavnikom Združenih narodov in humanitarnih organizacij. Basma Kodmani je predlagala, naj odprejo tri humanitarne koridorje v Sirijo: enega iz Libanona, po katerem bi pomagali malodane uničenemu Homsu, drugega iz Turčije, po katerem bi pomagali Idlibu, tretjega pa iz Jordanije, po katerem bi pošiljali pomoč v Dero. Položaj v Siriji je namreč iz dneva v dan hujši.

Po zadnjih podatkih je bilo v dosedanjih protestih, ki trajajo že skoraj leto dni, pobitih že skoraj 7600 ljudi, so v Tunisu povedali predstavniki sirske opozicije. Toda ta, žal, ni enotna. Nacionalni koordinacijski odbor za demokratične spremembe, denimo, bojkotira konferenco v Tunisu. Zato je bil eden od sklepov zasedanja tudi ta, da mora sirska opozicija čim prej strniti vrste. Na srečanju, ki naj bi ga organizirala Arabska liga.

Lahko Ananu 
uspe nemogoče?

Kofi Anan, nekdanji generalni sekretar OZN, je med tem postal posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo. Kandidat za to pomembno misijo je bil tudi nekdanji finski predsednik Martti Ahtisaari. Generalni sekretar OZN Ban Ki Mun je želel, da bi to nalogo prevzel eden od uglednih arabskih diplomatov. Glavni kandidat je bil nekdanji alžirski premier Mulud Hamruš, toda v Arabski ligi se z Banovo zamislijo niso strinjali. Predvsem zato ne, ker so tudi arabske države zelo različnega mnenja o tem, kako rešiti krizo v Siriji.

Imenovanje Kofija Anana so podprli tudi v Moskvi in Pekingu, kar daje dodatno legitimiteto njegovemu mandatu. A dejstvo je, da tako zahtevne misije Kofi Anan v svoji dolgoletni diplomatski karieri še ni imel. Toda ker je bil dokaj kritičen do zahodnega posredovanja v Libiji, pa tudi ameriško vojno proti Iraku je leta 2003 označil za nezakonito, je pričakovati, da ga bo sirski predsednik jemal veliko resneje kakor koga drugega. Toda kljub temu je težko verjeti, da mu bo Asada v Damasku uspelo prepričati, naj ustavi prelivanje krvi in privoli v dialog z nasprotniki režima.