»Kosovo se ne brani na barikadah«

Evropska unija nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino pričakuje v zameno za dodelitev statusa kandidatke Srbiji.

Objavljeno
30. november 2011 07.43
Posodobljeno
30. november 2011 07.43
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd − Srbska in kosovska stran sta danes pred pogovori v Bruslju, kjer Beograd in Priština kljub novim napetostim na severu Kosova nadaljujeta dialog, ocenili, da bodo težko dosegli dogovor. Na severu Kosova je po ponedeljkovem spopadu Kforja s Srbi v Jagnjenici, ko je bilo ranjenih 25 vojakov Kforja in okoli sto Srbov, mirno, a napeto. Srbski predsednik Boris Tadić je pozval Srbe na severu Kosova, naj umaknejo barikade, Kfor pa naj jih ne skušajo odstraniti. Srbe je poziv presenetil, lokalni voditelji pa se bodo nanj odzvali po posvetih s prebivalci in skupščinami štirih srbskih občin na severu Kosova.

Na dnevnem redu osmega kroga dialoga v Bruslju, ki je še zlasti pomemben za Srbijo, ker želi pridobiti status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, sta sodelovanje predstavnikov Kosova na regionalnih konferencah ter ureditev na prehodih Jarinje in Brnjak na meji med Kosovom in Srbijo.

Vodja kosovske delegacije Edita Tahiri je pojasnila, da Srbija glede sodelovanja predstavnikov Kosova na regionalnih konferencah še vedno vztraja, da morajo sodelovati pod okriljem misije OZN na Kosovu (Unmik), kar je za Prištino nesprejemljivo, ker je Kosovo suverena država. Glede ureditve na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak se Priština zavzema, kot je pojasnila Tahirijeva, za integrirano upravljanje, ki bi ga državi Kosovo in Srbija izvajali po evropskem modelu, kot to izhaja iz lizbonske pogodbe.

Vodja srbske delegacije Borislav Stefanović je poudaril, da skuša Priština preko njih izposlovati priznanje samooklicane državnosti Kosova. Izpostavil je, da mora biti vsaka rešitev glede obeh vprašanj v skladu s srbsko ustavo in resolucijo VS OZN 1244. V skladu s tem mora biti na administrativnih prehodih, kot je pojasnil, glavna mednarodna navzočnost Eulexa ob skupnem nadzoru Prištine in Beograda.

Boris Tadić je poudaril, da so zaradi vztrajanja Srbov na barikadah v začaranem krogu, iz katerega ni izhoda, od takšnih razmer pa imajo koristi samo skrajneži. Zaradi novih incidentov na severu Kosova je Tadić prvič izrazil pesimizem glede pridobitve statusa kandidatke, o čemer bodo odločale članice EU na vrhu devetega decembra v Bruslju. Političnim predstavnikom Srbov na severu Kosova je še sporočil, da barikade ogrožajo življenja in ne zagotavljajo obrambe niti enega nacionalnega interesa, temveč vodijo do tega, da bo Srbija izgubila vsakršno možnost za obrambo temeljnih nacionalnih interesov tako na severu Kosova kot na Kosovu nasploh ter na mednarodnem prizorišču.

Župan občine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je pojasnil, da je poziv Tadića k umiku barikad neprijetno presenetil, ker so imeli štiri mesece absolutno podporo srbskega predsednika in vlade, k čemur jih je obvezala deklaracije srbske skupščine.

Srbi v Jagnjenici blizu Zubinog Potoka kljub pozivom Kforja, ki je uporabil solzivec, k umiku, nadaljujejo z dovažanjem peska na barikado, ki so jo postavili v bližini odstranjene barikade na tamkajšnji glavni cesti.