Kosovski Srbi po aretacijah znova zaprli cesto

Kosovski Srbi protestirajo proti aretaciji dveh sorojakov, osumljenih umora.

Objavljeno
29. julij 2013 22.37
SERBIA-KOSOVO/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Kosovska Mitrovica - Kosovski Srbi so danes v znak protesta ob aretaciji dveh sorojakov, osumljenih poskusa umora, znova s tovornjaki zablokirali cesto na severu Kosova.

Jezni prebivalci zahtevajo izpustitev pridržanih, od katerih je eden Žarko Veselinović - brat Zvonka Veselinovića, znanega lokalnega podjetnika ter domnevnega glavnega organizatorja cestnih zapor in izgredov na severu Kosova leta 2011, v katerih je bilo ranjenih več pripadnikov Natovih sil Kfor.

Pripadniki misije EU na Kosovu (Eulex) in kosovski policisti so dvojico v skupni operaciji aretirali danes popoldne nedaleč od Zvečana. Aretirana sta bila v okviru preiskave lanskega poskusa umora v severnem delu Kosovske Mitrovice, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na aretacijo se je med drugim odzval vodja urada za Kosovo pri srbski vladi Aleksandar Vulin, ki je izrazil zaskrbljenost, saj da so bili v zadnjih 48 urah na Kosovu aretirani že trije Srbi. »Očitno dela Priština absolutno vse, da ne bi prišlo do integracije Srbov ter da bi se Srbom otežila in onemogočila udeležba na volitvah na Kosovu,« je menil Vulin.

Terjal je tudi izpustitev obeh aretiranih, ki naj se nato branita s prostosti.

Aretacije so razburile kosovske Srbe, ki so se odločili zapreti lokalne ceste - po poročanju tujih tiskovnih agencij so pri kraju Rudare blokirali cesto med Kosovsko Mitrovico in krajem Leposavić ob meji s Srbijo.