Kozaki se vračajo na Kavkaz

Predstavnik ruskega predsednika v severnokavkaškem zveznem okrožju je predlagal, da bi kozaki na severnem Kavkazu znova postali to, kar so bili pod carsko Rusijo - orodje oblasti za zatiranje tamkajšnjih neposlušnih narodov.

pon, 10.05.2010, 08:24

Moskva - Aleksander Hloponin, predstavnik ruskega predsednika v severnokavkaškem zveznem okrožju, je na nedavnem srečanju s terskimi kozaki govoril nenavadne stvari. »Težave imamo v Dagestanu, v Ingušetiji in v drugih republikah. Zelo dobro bi bilo, če bi bilo tod več kozakov. S tem bi pomembno okrepili navzočnost rusko govorečega prebivalstva v teh republikah ...« je na shodu pomenljivo razlagal Hloponin.

Nad nastopom Aleksandra Hloponina, ki ga je na shodu spremljal tudi Aleksander Beglov, namestnik vodje kremeljske administracije, so bili na severnem Kavkazu zelo začudeni. Predvsem zato, ker tod vsi zelo dobro vedo, kdo so kozaki. Na severnem Kavkazu in v tamkajšnjih stepskih ravnicah so se naselili že pred stoletji. Prevzeli so navade kavkaških narodov, gorcev, kot jim pravijo, in kmalu postali zelo učinkovito orožje carske imperialne politike v osvajalskih pohodih po Kavkazu.

Bili so v nenehnih konfliktih z avtohtonim prebivalstvom, kar so potem pozneje spretno izkoristili boljševiki in v letih po zmagi oktobrske revolucije prav s pomočjo gorcev temeljito obračunali z njimi. Od takrat kozakov na Donu in Tereku tako rekoč ni bilo več. Prerod kozaštva se je znova začel šele po zlomu sovjetske države.

Zdaj je ta prerod znova začel spodbujati tudi Kremelj. Navzočnost Aleksandra Beglova na sestanku s terskimi kozaki namreč dokazuje, da izrečene besede niso bile le nekakšna muha enodnevnica Aleksandra Hloponina. Predlagal je, naj bi kozaki na severnem Kavkazu znova postali to, kar so bili pod carsko Rusijo. Orodje oblasti torej za zatiranje tamkajšnjih neposlušnih narodov, s katerimi imajo v Moskvi zadnja leta vse več težav, hkrati pa tudi trden obrambni zid rusko govorečega prebivalstva, ki ga je v severnokavkaškem zveznem okrožju vsako leto manj. Predvsem zaradi vojne v Čečeniji in posledične krize v vseh drugih republikah. Terskih kozakov je zdaj okrog 35.000, toda z dodatnimi okrepitvami, za katere se zavzema Moskva, bi lahko postali pomemben zaveznik ruskih čet v obračunih s severnokavkaškimi uporniki.

Takšna politika Moskve ni pravzaprav nič novega. Zdajšnji premier Vladimir Putin je že pred petimi leti, ko je bil še predsednik države, predlagal okrepitev kozaštva in njegove vloge na severnem Kavkazu. Lokalna oblast je na podlagi tovrstnih priporočil iz Kremlja začela pripravljati posebne programe, ki bi Ruse spodbudili k vračanju na severni Kavkaz. Predvsem tiste seveda, ki so zaradi vojne v Čečeniji že zdavnaj odšli od tod. V Čečeniji, Ingušetiji in Dagestanu so tovrstne programe začeli izvajati že leta 2006, toda ker je položaj v regiji iz leta v leto hujši, vabila k vračanju na Kavkaz niso kaj prida zalegla.

Prej narobe. Te nove ruske petletke, ki se bodo končale decembra letos, so se namreč izkazale za pravi polom. Število rusko govorečega prebivalstva se je na severnem Kavkazu v tem času vidno zmanjšalo. Za ilustracijo: leta 1989 je tod živelo 1,36 milijona Rusov, danes pa jih je na severnem Kavkazu samo še dobrih 900.000. V Dagestanu so Rusi leta 1959, denimo, sestavljali kar petino vsega prebivalstva in so bili drugi najštevilnejši narod v republiki, danes pa jih je v tej gorati kavkaški republiki samo še pičlih pet odstotkov. Med dagestanskimi narodi so zdaj šele na šestem mestu. Prehiteli so jih Avarci, Darginci, Kumiki, Lezginci in Laksi. Podoben položaj je tudi v drugih republikah. Najhuje je seveda v Čečeniji, kjer Rusov, razen vojakov, tako rekoč ni več.

Izredne razmere od vlade v Moskvi seveda zahtevajo izredne ukrepe, ki pa prav zaradi podcenjevanja razmer in narodov v regiji nikakor ne morejo obroditi sadov. Le tri tedne po obisku predsednika Medvedjeva v Mahačkali, glavnemu mestu Dagestana, so na severnem Kavkazu, denimo, znova ustanovili medagencijsko protiteroristično operativno skupino, ki naj bi zdaj dokončala to, kar Moskvi ni uspelo od leta 1994, ko se je na severnem Kavkazu začela prva čečenska vojna. Nekateri kozaki se bodo morebiti res vrnili, toda to bodo že spet v glavnem skrajneži in nacionalisti. Razumni ljudje, ki jim nikakor ni jasno, zakaj tam že poldrugo desetletje umirajo vojaki in civilisti, se na tak severni Kavkaz seveda ne bodo vračali.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
8 komentarjev
Slovan Maksim

Juzep-u:

Kozaski musketirji, podobni tistim na tukajsnji fotki, bodo prinesli t.i. clovekove pravice v Mater Rusijo, namrec zato, ker bodo vspostavili 'red in mir'. Prav zaradi tega imas prav glede tvoje, in drugace sicer arogantne, izjave.
Slovan Maksim

10. maj 2010, ob 17:39:21
Юзер

Na sliki mužahid Branko Soban in trije mušketirji prinašajo človekove pravice v Rusijo.

10. maj 2010, ob 13:42:37
Юзер

Rusi spet igrajo negativno vlogo na Kavkazu. Zatiranje avtohtonih saudskih vahabitov, se pod Putjinovo taktirko nadaljuje z nezmanjšano krvoločnostjo, še navajajo humanitarne organizacije.

10. maj 2010, ob 13:38:26
britanski znanstvenik

btw, kva je to za eno čudo božje na sliki? lol :)

10. maj 2010, ob 13:33:36
britanski znanstvenik

brankin krog z dildom, epsko delo v več člankih. zalet se v zid, rusofob.

osel niti ne razume zevajočih logičnih vrzeli v lastnem pisanju.

"prav s pomočjo gorcev temeljito obračunali z njimi"
?? branka, dildo ti škodi.

10. maj 2010, ob 13:31:29
Neznan

Branko, najbolj nenavaden tič si ravno ti !

10. maj 2010, ob 12:40:46
Neznan

Dragi moj Branko

Nekomu iz ruske periferije ponudi mesečno 5000 $, lastne vasi in mestne predele v kavkaških Republikah, ter varnost z lastno policijo in vojsko. Ta bo z veseljem zapustil svoje staro razpadajoče stanovanje na moskovski periferiji.

10. maj 2010, ob 11:50:18
Neznan

Dragi moj osiveli novinarčiču

Tvoja domišljija pa res premore neverjetne formule in umotvore, ki jih prelagaš kot posrana mačka mlade. Obenem pa že vlečeš apokaliptične zaključke in tvoriš celoto os zgodbe, kot bi gledal scenarij neke tretje razredne kolumbijske TV žajfnce.

Te je parkinsonova že začela pošteno daviti ?

Dragi Branko, Kozaštvo posebej Tersko Kozaštvo ni od včeraj in Rusi na Kavkazu niso od včeraj dragi moj. Tvoji "jekleni" avtohtoni obrezani ljubčki bodo morali od Moskve sprejeti trde pogoje, kajti v njihovih Republikah je navečja stopnja nerazvitosti in umrljivosti. Če bodo hoteli ali ne, bodo morali regijo stabilizirati in sprejeti vse post-sovjetske begunce, ki so jih v 90`tih letih napodili iz njihovih domov. Dragi moj priletni novinarčiču, ti tudi namerno pozabljaš na medetnične konflikte in rivalstva, ki jih imajo obreznaci in tepiharji med seboj že stoletja, potem pa so še tukaj narodi Osetov in Alanov, Armencev, Gruzinov, Ukrajincev, Židov...Dagestan naprimer, kot samostojna državna enota itak kot tak nebi mogla preživeti niti nekaj pičlih dni, saj bi se medetnično razbila na prafaktorje. Čečenija, kjer živi po zadnjih podatkih štetja na severu še 45.000 Rusov, bi z vdorom federalne vojske in Kozakov bila zopet v plamenih in vojni.

Kozaki se bodo vrnili in njihovo število po koncu komunizma narašča, dragi moj Branko, oni so spoznali svoje bistvo življenja in ga bodo tudi živeli ter izpolnjevali do konca. Tako kot so ga izpolnjevali stoletja in stoletja na Kavkazu pod carji, kjer so živeli in kakor so oni hoteli. tako bodo počeli tudi v 21. stoletju.

Ne pa kakor bodo to hoteli kakšni čečenci in Brankoti ter podobni.

10. maj 2010, ob 11:31:32
8 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej