Kremelj: Ameriški veleposlanik premalo diplomatski

Michael McFaul je rusko zunanje ministrstvo razburil s predavanjem na eni od ruskih šol.

Objavljeno
29. maj 2012 16.27
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva - Ameriški veleposlanik v Moskvi Michael McFaul je bil včeraj tarča kritik ruskega zunanjega ministrstva, ki je v roku ene ure na socialnem omrežju Twitter objavilo devet sporočil, v katerih je kritiziralo njegovo predavanje na visoki šoli za ekonomijo, poroča Guardian.

Michael McFaul je namreč pretekli teden na predavanju ruskim študentom med drugim dejal, da je Rusija Kirgiziji ponudila visoko posojilo v zameno, da zapre ameriško vojaško bazo nastanjeno na njihovem ozemlju. »Naloga veleposlanika je, vsaj mi jo tako razumemo, da izboljša bilateralne odnose, in ne da širi očitne laži preko medijev,« je na Twitterju včeraj zapisalo ruske zunanje ministrstvo.

Jurij Ušakov, nekdanji ruski veleposlanik v ZDA, pa je danes povedal, da je McFaul očitno premalo diplomatski. »Veleposlanik v ZDA sem bil skoraj 10 let. Načelo, ki sem mu sledil, je bilo preprosto in mu sledi večina veleposlanikov - interese svojih držav morajo zagovarjati pozitivno. Voditelja obeh držav si prizadevata za konstruktivno sodelovanje /.../ veleposlaniki bi morali delovati v istem duhu in ne vnašati prepira v delo njihovih voditeljev,« je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Imenovanje McFaula za veleposlanika v Moskvi je bilo sporno že od vsega začetka. Državni mediji so mu med drugim očitali, da je prav on »skrita sila« za protestniki, ki so letos po volitvah preplavili Moskvo.