Kremelj: Hodorkovski se lahko vrne v Rusijo

Ostri kritik Kremlja je po izpustitvi odpotoval Berlin, kjer se je že srečal s sinom.

Objavljeno
21. december 2013 11.50
RUSSIA-JUSTICE-RIGHTS-POLITICS-KHODORKOVSKY-FAMILY
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Moskva, Berlin - Nekdanji naftni tajkun in oster kritik Kremlja Mihail Hodorkovski, ki je v petek takoj po izpustitvi iz zapora odpotoval v Berlin, se lahko vrne v Rusijo, če si to želi, je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ni pa hotel pojasniti, ali je bil Hodorkovski iz zapora izpuščen pod kakimi pogoji in ali bi se v domovini lahko ukvarjal s politiko.

Hodorkovski se je sicer medtem v Berlinu že sestal s svojim najstarejšim sinom Pavlom.

Tudi starša Hodorkovskega, Marina in Boris, se pripravljata, da bi odpotovala v Nemčijo, da bi ga »končno videla in objela«, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala tiskovna predstavnica Hodorkovskega Olga Pispanen.

Eden najbolj slavnih ruskih političnih zapornikov se sicer po petkovi osvoboditvi po desetih letih za rešetkami počuti dobro, je še povedala. Napovedala je, da bo imel Hodorkovski v nedeljo tudi posebno novinarsko konferenco.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Hodorkovskega presenetljivo pomilostil v petek. Dan prej je povedal, da je bivši tajkun prosil za pomilostitev, pri čemer je kot razlog navedel bolezen svoje matere.

Hodorkovski, nekdaj najbogatejši Rus, je v petek v izjavi, ki jo je objavil na svoji uradni spletni strani, potrdil, da je poslal prošnjo za pomilostitev Putinu, a zanikal, da bi priznal krivdo. »12. novembra sem se obrnil na predsednika Rusije s prošnjo za pomilostitev, povezano z družinskimi razmerami, in vesel sem ob pozitivni odločitvi. Vprašanje krivde ni bilo omenjeno,« je pojasnil.

Nekdanji prvi mož naftne družbe Jukos je bil zaprt od leta 2003. Leta 2005 je bil na prvem sojenju spoznan za krivega davčne utaje in goljufije, na drugem sojenju leta 2010 pa še poneverbe. Njegovo skupno zaporno kazen so s 14 znižali na 11 let ter jo nato skrajšali še dva meseca, kar pomeni, da naj bi bil izpuščen avgusta prihodnje leto.

Obe sojenji leta 2005 in 2010 sta bili deležni ostrih kritik na Zahodu, češ da sta politično motivirani. Tudi obramba Hodorkovskega in njegovega sodelavca Aleksandra Lebedeva, ki mu sodišče ves čas izreka zelo podobne kazni, že ves čas vztrajata, da so obtožbe na njun račun izmišljene in da sta obe sojenji že od samega začetka neveljavni.

Danes 50-letni Hodorkovski naj bi v zaporu pristal le zato, ker si je upal nasprotovati Putinu. Med drugim je ta nekdaj najbogatejši Rus financiral politično opozicijo proti Putinu. Slednji pa nikoli ni skrival, da Hodorkovskega ne mara. Tako je npr. pred izrekom druge sodbe leta 2010 javno ocenil, da »bi moral biti tat v zaporu«.