Jacenjuk: Ukrajinsko-ruski konflikt prehaja v »vojaško fazo«

V prestolnici Krima Simferopol je bil danes ubit ukrajinski vojak, še en pa je bil ranjen.

Objavljeno
18. marec 2014 09.08
Posodobljeno
18. marec 2014 09.08
UKRAINE-CRISIS/
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

19:01: V prestolnici Krima Simferopol je bil danes ubit ukrajinski vojak, še en pa je bil ranjen. Kot je za AFP povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Kijevu, so neidentificirani oboroženci napadli ukrajinsko vojašnico v Simferopolu. En ukrajinski vojak je bil ustreljen v vrat in ubit, drug pa ranjen. Ni pa povedal, ali so napad izvedli ruski vojaki ali pripadniki krimskih sil, ki prav tako izvajajo nadzor na tem polotoku.

17:25: Evropska unija ne bo priznala ruske priključitve Krima, sta v skupni izjavi sporočila predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in komisije José Manuel Barroso, poroča AFP.

17:10: V streljanju v vojaškem oporišču na obrobju krimskega glavnega mesta Simferopol je bil danes ranjen -− po nekaterih informacijah celo ubit − ukrajinski oficir, poročajo tuje tiskovne agencije. Kdo je odgovoren za incident še ni znano, prav tako ni dokazov, da so v dogodek vpletene proruske sile, ki so že več dni nameščene na Krimu.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je pozneje sporočil, da ukrajinsko-ruski konflikt prehaja v »vojaško fazo«. »Ruski vojaki so začeli streljati na ukrajinske vojake. To je vojni zločin,« je dejal.

17:07: EU bo v petek s predsednikom ukrajinske vlade Arsenijem Jacenjukom podpisala politični del sporazuma o krepitvi vezi, je po pisanju STA po sestanku članic EU, na katerem so razpravljali o temah vrha konec tedna, povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Igor Senčar.

16:18: Ruski predsednik Vladimir Putin je množici, zbrani na Rdečem trgu, dejal, da se je Krim končno vrnil domov. »Krim in Sevastopol se vračata k domačim obalam, v domače pristanišče − Rusijo!« je dejal.

16:14: Ukrajina je danes zaostrila dialog z Rusijo in sporočila, da bi lahko sledila zgledu novega krimskega vodstva, ki se je odločilo za nacionalizacijo ukrajinskega premoženja na polotoku, ter nacionalizirala rusko premoženje v Ukrajini.

16:07: Ruska duma je danes izrazila pričakovanje, da se bo postopek ratifikacije sporazuma s Krimom in Sevastopolom začel že v prihodnjih dneh, poroča tiskovna agencija Itar Tass.

15:56: Prihodnji teden se bodo v Haagu sestali voditelji skupine G7 − sestavljajo jo ZDA, Nemčija, Britanija, Kanada, Francija, Japonska in Italija −, ki bodo razpravljali o razmerah na Krimu. Kot so sporočili iz Bele hiše, se bodo voditelji na srečanju osredotočili predvsem na razmere v Ukrajini in korake, ki jih lahko organizacija še sprejme v podporo Kijevu.

15:49: Ameriški podpredsednik Joe Biden je današnje poteze Kremlja označil za prisvajanje ozemlja, piše STA. Poudaril je, da se bo ruska politična in gospodarska izolacija še povečevala, če bo država nadaljevala po nespremenjeni poti, in zagrozil z novimi sankcijami ZDA in EU.

15:48: Francoski predsednik François Hollande je glede ruske priključitve Krima, ki je Pariz sicer ne priznava, pozval k »močnemu in usklajenemu« odzivu EU. Kot je dodal po pisanju AFP, bi se lahko voditelji osemindvajseterice o odzivu dogovorili na prihodnjem vrhu EU 20. in 21. marca.

15:45: Britanski zunanji minister William Hague je sporočil, da bo Velika Britanija prekinila vso vojaško sodelovanje z Rusijo. Kot je dodal v nagovoru v parlamentu, so zaustavili skupne pomorske vojaške vaje Rusije, Francije, Velike Britanije in ZDA, pa tudi izvajanje sporazuma o tehničnem sodelovanju, piše STA.

15:40: Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ocenila, da ruska priključitev Krima ni v skladu z mednarodno zakonodajo, piše agencija AFP. »Tako imenovani referendum je prekršil mednarodno pravo, razglasitev neodvisnosti, ki jo je včeraj potrdil ruski predsednik, je prekršila mednarodno pravo, in vključitev v Rusko federacijo, po našem mnenju, ni v skladu z mednarodnim pravom,« je dejala. Poudarila je, da tako menijo številne mednarodne organizacije, med njimi Združeni narodi, Evropska unija in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi.

14:58: Sporazum o priključitvi republike Krim in mesta Sevastopol po poročanju STA med drugim določa, da je od dneva pridružitve Rusiji kopna meja Krima z Ukrajino državna meja Rusije. Prav tako navaja, da imajo prebivalci Krima, ki bi želeli ohraniti ukrajinsko ali katero drugo državljanstvo, en mesec časa. Če v tem roku ne bodo uredili zadev drugače, bodo avtomatično postali ruski državljani.

Uradni jeziki krimske republike so ruski, ukrajinski in jezik krimskih Tatarov.

Pogodba v veljavo vstopa nemudoma, a predvideva prehodno obdobje, do konca letošnjega leta, za formalizacijo pristopa 84. in 85. članice federacije. V tem obdobju mora biti izvedena integracija v gospodarski, finančni in pravni sistem Rusije. Prav tako je to obdobje za ureditev vprašanj o služenju vojaščine.

Dokument bo moralo med drugim potrditi rusko ustavno sodišče, zatem pa še ruski in krimski parlament. Proces ratifikacije v ruskem parlamentu bi lahko bil končan do konca tedna.

14:25: Iz ukrajinskega zunanjega ministrstva so po poročanju Kyiv Post sporočili, da je priključitev Krima k Rusiji nezakonita ter da temelji na neustavnem referendumu. »Taka dejanja ruske strani niso v skladu z mednarodnimi obveznostmi, ki jih nalagajo multilateralni in bilateralni sporazumi in zagotovila o ozemeljski celovitosti Ukrajine, nedotakljivosti njenih meja in nevmešavanju v notranje zadeve.«

Sporočili so, da mednarodno pravo ne priznava prisilne priključitve teritorija druge države. »Ukrajina in drugi civiliziran svet ne bo nikoli priznal neodvisnosti Krima, ki je bila razglašena nezakonito, in nasilne odtujitve ozemlja naše države«.

14:12: Predsednik prehodne ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk je danes zagotovil, da se država ne namerava pridružiti Natu. »Izključno z namenom, da ohranimo enotnost Ukrajine pridružitve k Natu ni na dnevnem redu. Državo bo branila močna in moderna ukrajinska vojska.«

13:55: Vodja ukrajinske stranke Udar Vitalij Kličko se je danes zavzel za prekinitev diplomatskih vezi z Rusijo.

13:17: Iz Kremlja so sporočili, da s podpisom sporazuma Krim dojemajo kot del Rusije, poroča AFP.

13:06: Ruski predsednik Vladimir Putin in krimski voditelji so podpisali sporazum o priključitvi Krima Rusiji. O sporazumu mora zdaj odločati še parlament.

12:56: Vladimir Putin je najavil sprejem dveh novih zakonov, s katerima bosta Republika Krim in mesto Sevastopol postala del Ruske federacije. Poslance poziva, naj podprejo zakona, ki temeljita na rezultatu krimskega referenduma. Govor je zaključil z besedami: »Ne dvomim v vašo podporo«. Dvorano je zapustil ob stoječih ovacijah.

12:54: Ruski predsednik obljublja odziv na grožnje Zahoda s sankcijami.

12:52: Putin je dejal, da je želja prebivalcev Krima jasna: »Hočejo postati del Rusije«. V parlamentu je sledil nov bučen aplavz.

12:49: Ukrajina in Rusija sta po besedah Putina »en narod«, Kijev pa je »mati ruskih mest«. »Ne moremo živeti drug brez drugega,« je povedal, hkrati pa obljubil, da bo Rusija vedno branila svoje interese v Ukrajini.

12:42: Po besedah Vladimirja Putina je bilo vedenje Zahoda, ko je šlo za proteste v središču Kijeva, »neodgovorno«. »Nismo več mogli stati ob strani. Rusija ima nacionalne interese, ki jih je treba spoštovati.«

Ukrajincem je sporočil, naj ne zaupajo tistim, ki jih strašijo z Rusijo: »Ni nam treba razklati Ukrajine«. Še enkrat je obljubil, da bo Krim ostal dom Rusov, Ukrajincev in Tatarov, a ne nacionalistov. Sledil je bučen aplavz.

12:36: Vladimir Putin je v odzivu na očitke o ruski vojaški agresiji na Krimu dejal, da ni še nikoli slišal za vojaško posredovanje brez enega izstreljenega naboja. Zahvalil se je ukrajinskim vojakom, ki so se »izognili prelivanju krvi in svojih rok niso umazali s krvjo«.

Za podporo se je zahvalil tudi Kitajski.

12:31: Putin se je obregnil ob Nikito Hruščeva, ki je polotok, »brez vsakršnega upoštevanja želja prebivalcev Krima«, dodelil Ukrajini in s tem kršil tedanje zakone. Rusija je dejstvo, da Krim pripada Ukrajini, po razpadu Sovjetske zveze po njegovih besdah spoštovala zato, ker je Ukrajino videla kot prijateljsko državo, povezano s skupno zgodovino. Zatrdil je, da kljub vsemu Rusija še naprej odnose z Ukrajino vidi kot izredno pomembne.

12:25: »Rusija si želi dobrih odnosov s sosedami,« pojasnjuje Putin, a pravi, da so Rusi v Ukrajini trpeli. Vzeli so jim jezik, bili so tarča prisilne asimilacije. Ponovil je, da se je v Kijevu zgodil državni udar, za katerem stojijo nacionalisti, antisemiti in neonacisti.

12:23: Putin je obljubil, da bodo na Krimu priznani trije uradni jeziki - ruščina, tatarščina in ukrajinščina.

12:19: Vprašanje Krima je za nas »zgodovinsko pomembno«, je med današnjim govorom pred parlamentom povedal ruski predsednik Vladimir Putin. Dejal je, da so rezultati referenduma, ki je potekal v skladu z vsemi demokratičnimi standardi, pokazali, da se hočejo Rusiji pridružiti tudi ukrajinski Tatari. »Rusija bo ščitila etnične skupine,« je povedal.

****

Moskva dva dneva po referendumu na polotoku, na katerem se je 96,77 odstotka volilnih udeležencev odločilo za odcepitev od Ukrajine, pospešeno sprejema potrebne birokratske korake za priključitev Krima k Rusiji. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je Putin že podpisal ukaz, s katerim »dovoljuje podpis osnutka sporazuma med Rusko federacijo in Republiko Krim o vključitvi Republike Krim v Rusko federacijo«.

Tuje agencije poročajo, da morata osnutek sporazuma o priključitvi podpisati voditelja Rusije in Krima, o njem mora odločati ustavno sodišče, nato pa ga mora ratificirati še parlament. Putin bo danes ob 12. uri po našem času nagovoril oba domova parlamenta, dumo in svet federacij, ki se bosta sestala na skupnem zasedanju o Krimu. Govor bo prenašala tudi državna televizija.

Predsednik Putin je sicer že včeraj podpisal odlok, s katerim je Krim priznal kot neodvisno državo, Sevastopol, kjer je nameščena ruska črnomorska flota, pa kot mesto s »posebnim statusom avtonomije« znotraj Republike Krim.

Rusija nadaljuje postopek priključitve Krima kljub nasprotovanju Zahoda, ki je rezultat referenduma razglasil kot nezakonit. ZDA in članice Evropske unije so včeraj sprejele sankcije proti manjši skupini ruskih in ukrajinskih državljanov, ki jih krivijo za rusko vojaško posredovanje na Krimu. Ruski poslanci so se danes odzvali s pozivom ZDA in EU, naj podobne sankcije sprejmejo tudi proti več sto članom parlamenta, ki so naklonjeni priključitvi Krima k Rusiji.

Danes je sankcije proti Rusiji sprejela tudi Japonska. »Rusko priznanje neodvisnosti Krima posega v ukrajinsko suverenost in ozemeljsko celovitost. Gre za obžalovanje vredno dejanje,« so zapisali v sporočilu za javnost. Tokio je tako med drugim zamrznil pogovore o vizumskih olajšavah in že dlje časa napovedana pogajanja o sporazumu o vlaganjih.