Kriza v Libiji se nadaljuje

Liberalna koalicija v Libiji protestira zaradi zamud pri oblikovanju odbora, katerega naloga je spisati novo ustavo.

Objavljeno
07. januar 2013 15.08
Posodobljeno
07. januar 2013 15.20
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Tripoli - Liberalna koalicija v Libiji je v nedeljo odkorakala iz narodne skupščine in na ta način protestirala zaradi zamud pri oblikovanju odbora, katerega naloga bo spisati novo ustavo, je danes po pisanju Slovenske tiskovne agencije sporočil eden njenih članov. Koalicija ima 39 od 80 sedežev, ki so v parlamentu rezervirane za stranke, njen odhod pa naj bi bil začasne narave.

Libija se je tako skoraj 15 mesecev od smrti dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija znašla v novi krizi. Država je že ves čas razklana glede tega, kdo bi moral spisati novo ustavo. Nekateri namreč hočejo, da odbor, ki bo spisal novi temeljni dokument, imenuje julija izvoljeni 200-članski narodni kongres, drugi pa zahtevajo, da se ga izvoli na volitvah, navaja STA.

Liberalna koalicija, poimenovana Zavezništvo narodnih sil, ki je v nedeljo zapustila parlament, želi, da bi ustavodajni odbor izbrali sami Libijci na volitvah.

Sicer pa so se v tej največji parlamentarni koaliciji za odhod odločili tudi zaradi kaotičnih postopkov in pomanjkljivih varnostnih ukrepov. V poslopje parlamenta namreč pogosto vdirajo protestniki in med samimi sejami skušajo vplivati na odločanje. Kot je povedal član koalicije, se bo ta v parlament vrnila, ko bodo izpolnili njene zahteve. Poleg neposrednih volitev ustavodajnega odbora zahteva koalicija tudi izboljšanje varnosti za člane parlamenta. Ta po pisanju agencije šepa, saj je bil predsednik narodne skupščine Mohamed Megarjef prejšnji teden tarča napada, ko so napadalci napadli hotel, v katerem je bival v oazi Sabha na jugu države. To je v nedeljo javnosti razkril Megarjefov tiskovni predstavnik.

Kot je povedal, so na hotel, v katerem je bival Megarjef, napadalci napadli v četrtek in ga obstreljevali kar tri ure. Predsednik skupščine jo je odnesel brez poškodb, so pa bili poškodovani trije varnostniki. Napadalci so po pisanju STA pobegnili.

Na z nafto bogatem jugu Libije je bilo sicer v spopadih med različnimi plemeni lani ubitih več sto ljudi. Tripoli je zaradi nasilja na območju decembra tam uvedel izredne razmere in odredil zaprtje meje s sosednjimi Čadom, Nigrom, Sudanom in Alžirijo.