Krvavi spopadi na vzhodu Ukrajine, mrtvih skoraj sto ljudi

Ukrajinske oblasti napovedujejo, da bodo vojaško operacijo nadaljevale, dokler ne bo ostal niti en sam terorist.

Objavljeno
27. maj 2014 14.31
UKRAINE-CRISIS/AIRPORT-GUNFIRE
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Doneck − Z vzhoda Ukrajine poročajo o srditih in krvavih spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti. V spopadih je umrlo najmanj 40 ljudi, po nekaterih navedbah pa celo sto.

Spopadi so izbruhnili v noči na ponedeljek, potem ko je skupina proruskih aktivistov poskušala zavzeti letališče v Donecku, sicer drugo največje letališče v Ukrajini. Pred tem so avtonomisti v regiji razglasili izredne razmere in sporočili, da je njihov cilj »ozemlje Republike Doneck očistiti ukrajinske vojske«. Ta se je na poskus zavzetja letališča ostro odzvala in nad upornike poslala vojaške helikopterje in letala. Po poročanju agencije AP so se spopadi nadaljevali vso noč, orožje pa ni potihnilo niti danes. Ukrajinsko notranje ministrstvo je pozneje sporočilo, da je letališče pod nadzorom ukrajinskih sil.

Eden od vodij samooklicane Ljudske republike Doneck Denis Pušilin je za tiskovno agencijo Itar Tass povedal, da je bilo v spopadih do zdaj ubitih najmanj 50 separatistov, poleg tega pa je po prvih ocenah umrlo še od 20 do 50 civilistov. Dodal je, da trupel žrtev ne morejo odstraniti, saj ostrostrelci streljajo na vse, ki se jim približajo. Župan Donecka Aleksander Lukjančenko je pred tem sporočil, da je bilo v spopadih ubitih najmanj 40 ljudi. Da so spopadi zahtevali več smrtnih žrtev, je potrdil tudi ukrajinski notranji minister Arsen Avakov.

Po poročanju Kyiv Post in ruske RT je  največ oboroženi proruskih upornikov umrlo v zračnem napadu ukrajinske vojske na tovornjaka, ki sta se vračal z letališča.

Doneck se pripravlja na najhuje

Lokalne oblasti so zaradi spopadov zaprle letališče in okoliške ulice ter šole in bolnišnice, bolnike pa evakuirale. Župan Donecka je prebivalce pozval, naj ostanejo doma. Ruski spletni portal RT poroča, da mesto še vedno preletavajo vojaška letala, ljudje v strahu pred najhujšim praznijo police v trgovinah. Številne trgovine, banke in lokali so že zaprli svoja vrata, na ulicah in cestah je po poročanju Itar-Tass opaziti le malo ljudi.

O srhljivo praznih ulicah poroča tudi francoska tiskovna agencija AFP. »Postali smo begunci na svoji zemlji. Nikomur ne zaupam več. Ampak na koncu bomo zmagali. Tega nismo začeli. Oblasti v Kijevu so tiste, ki so prišle sem in nas napadle v lastnih domovih,« je povedala starejša ženska, ki bo noč preživela pri prijateljih. Svoj dom je zapustila tudi 33-letna uslužbenka pri tamkajšnji železniški družbi: »Odhajam. Čakam na mamo in sestro, da me poberete. Upam, da se bom lahko kmalu vrnila.«

Francoska AFP poroča, da prebivalci Donecka le stežka dojemajo in se prilagajajo nastalim razmeram, a se tu in tam na površje prerine kanček vsakodnevne in običajne rutine. Dopisnik AFP sklepa tako na podlagi srečanja z domačinom Sergejem in njegovimi prijatelji, ki so prasnili v smeh, ko sta ju ženska srednjih let in njen mož ustavila in jih vprašala, ali je varno oditi na delovno mesto v neposredni bližini letališča. »V službo? Kaj vam je? Tam se streljajo,« so zakričali nazaj. Nekoliko pozneje je smeh znova izzval osebni avtomobil, ki je na zapuščeni in z drobirjem posuti cesti potrpežljivo čakal pred semaforjem. »Ljudje ne vedo, kaj se dogaja. Vsak pravi nekaj drugega. Ne vemo, kdo nadzoruje letališče - ukrajinska vojska ali Donecka republika. Srhljivo je,« je pojasnil Sergej.

Ovse pogreša štiri člane misije

Oglasili so se tudi iz Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) od koder so sporočili, da so izgubili stik s štiričlansko opazovalno misijo. »Skupina je bila na rutinski patrulji vzhodno od Donecka, ko smo [v ponedeljek zvečer] izgubili stik z njo. Vse odtlej jih ne moremo priklicati,« so zapisali v izjavi za javnost. Pozneje so sporočili, da so pogrešani državljani Danske, Estonije, Turčije in Švice.

Po navedbah neimenovanega vira, ki ga navaja STA, so ekipo 40 minut, preden so z njo izgubili stik, ustavili na nadzorni točki.

Danski minister za trgovino in razvoj Mogens Jensen je nato sporočil, da so v rokah oboroženih proruskih separatistov. »Zadevo spremljamo prek našega zunanjega ministrstva in veleposlaništva v Kijevu. Smo v tesnem stiku s sorodniki,« je v spletnem pismu danski tiskovni agenciji Ritzau zapisal minister, povzema STA.

O nemirih poročajo tudi iz Luganska, kjer so se vladne sile spopadle s skupino obrožencev, ki so hoteli prečkati mejo z Rusijo. Ukrajinske sile so pri tem zaplenile več vozil, naloženih z orožjem, poroča AFP.

Ukrajinska vojska bo operacijo nadaljevala

Na prelivanje krvi v Ukrajini sta se danes že odzvala ruski predsednik Vladimir Putin in zunanji minister Sergej Lavrov. Putin je pozval k takojšnji ustavitvi vojaških operacij na vzhodu Ukrajine, podobno pa je ponovil tudi Lavrov. Ruski zunanji minister je dodal, da je prednostna naloga ukrajinskih oblasti po nedeljskih predsedniških volitvah nemudoma narediti konec nasilju na vzhodu Ukrajine.

Kot smo v Delu že poročali, je na nedeljskih volitvah slavil tako imenovani čokoladni kralj Petro Porošenko. Novi ukrajinski predsednik je proruske separatiste primerjal s somalskimi pirati in dejal, da bi morali proti morilcem in teroristom uporabiti orožje, hkrati pa obljubil, da si bo prizadeval za hiter in miroljuben konec krize na vzhodu države. Kot je dejal, bo poskušal tudi izboljšati odnose z Rusijo, brez katere po njegovih besedah rešitev ukrajinske krize ni mogoča.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v odzivu na njegove besede izrazil pripravljenost Moskve na neposredna pogajanja z Ukrajino, torej brez posredovanja ZDA in EU, a je začasni ukrajinski predsednik Arsenij Jacenjuk njegovo pobudo že zavrnil.

Začasna ukrajinska vlada, ki ostaja na položaju, saj je Porošenko včeraj dejal, da je ne namerava zamenjati, je sicer tudi danes ponovila, da namerava »protiteroristično operacijo« na vzhodu države nadaljevati, dokler ne bo tam ostal niti en sam terorist.