Krvavi spopadi v Egiptu se nadaljujejo

Po najnovejših podatkih so v spopadih umrle tri osebe. Po navedbah zdravnikov so se vse tri osebe zadušile.

Objavljeno
20. november 2011 07.57
Posodobljeno
20. november 2011 08.09
Ma. Ja., Ni. Č., Delo.si
Ma. Ja., Ni. Č., Delo.si
Kairo − V egiptovski prestolnici še naprej divjajo spopadi med policijo in protestniki, ki zahtevajo, da vojska kar najhitreje določi datum predsedniških volitev, ko bo oblast po lastnih obljubah predala izvoljeni vladi. Najhujši spopadi v zadnjem času so izbruhnili manj kot dva tedna pred napovedanimi parlamentarnimi volitvami.

Med včerajšnjimi spopadi na osrednjem kairskem trgu Tahrir, jedru revolucije, ki je strmoglavila nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka, je policija uporabila solzivec in gumijaste naboje, protestniki pa so jih obmetavali s kamenjem. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je v nemirih umrl en človek, okoli 750 je bilo ranjenih, med njimi 40 policistov. Spopadi so se razširili tudi v druga egiptovska mesta, med njimi v Suez, Asuan in Aleksandrijo, kjer je bil ravno tako ubit en protestnik.

Po poročanju Al Džazire so spopadi v Kairu izbruhnili potem, ko je začela policija podirati majhno skupino šotorov, postavljeno v spomin na žrtve vstaje, in napadati približno 200 miroljubnih protestnikov, ki so se preko noči utaborili na trgu.

Egiptovska prestolnica se namreč tudi po padcu Mubarakovega režima še zdaleč ni umirila. Na osrednjem trgu še vedno potekajo protesti, večina med njimi pa je uperjena zoper začasno vojaško vlado. Številni se poleg tega bojijo tudi potencialne vrnitve članov Mubarakove stranke. V petek so na pobudo predvsem islamskih skupin trg tako preplavili protestniki, ki so nasprotovali predlogu nove egiptovske ustave. Vojaški svet je namreč vanjo vključil člen, ki bi prepovedoval krčenje vojaškega proračuna.