Kubanci iz države odslej z manj težavami

Kubanska vlada je sprejela težko pričakovano odločitev o ukinitvi dovoljenj za izhod iz države.

Objavljeno
16. oktober 2012 15.09
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Havana - Kubanska oblast je po več kot pol stoletja ukinila nepriljubljen ukrep, s katerim je poskušala zajeziti »beg možganov«. Običajni kubanski državljani bodo tako odslej za izstop iz države potrebovali le potni list in vstopno vizo.  

»V okviru prizadevanj, da bi posodobili veljavno migrantsko politiko in se prilagodili sedanjosti ter prihodnosti, se je kubanska vlada odločila, da odpravi postopek za pridobivanje izhodne vize,« so zapisali v sporočilu. Prav tako je vlada obdobje, ki ga lahko Kubanci brez posledic preživijo v tujini, podaljšala na 24 mesecev.

Ti ukrepi sicer veljajo le za običajne državljane, visoko izobraženi kadri, kot so  zdravniki, vojaški poveljniki in drugi, bodo morali za izhod iz države še vedno pridobiti ustrezna dovoljenja.

Za pridobitev dovoljenja za izhod iz države, so morali kubanski državljani doslej najprej dobiti povabilo iz tujine. Izstopna viza je veljala 30 dni, podaljšali so jo lahko največ desetkrat, nato pa so se morali vrniti v domovino ali pa so izgubili številne pravice. Po poročanju BBC, so Kubanci, ki so hoteli zapustiti svojo domovino, veljali za izdajalce in sovražnike revolucije.

Kljub omejitvam pa država ni uspelo preprečiti številne odhode v tujino. V zadnjih desetletjih je domovino zapustilo več sto tisoč Kubancev, številni so se odselili v ZDA, kjer tvorijo izredno vplivno diasporo. Uradni Washington še vedno vsakemu Kubancu, ki mu uspe pobeg v ZDA, avtomatsko odobri azil.