Kubanski disident protestno v smrt

Zaprti kubanski politični disident Wilmar Villar je po petdesetih dneh gladovne stavke v bolnišnici umrl.

Objavljeno
20. januar 2012 08.46
Posodobljeno
20. januar 2012 09.15
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Havana - Zaprti kubanski politični disident je po petdesetih dneh gladovne stavke umrl. Wilmar Villar je protestiral proti dodeljeni zaporni kazni, ker se je udeležil demonstracij. Kubanske človekoljubne organzacije so po pisanju BBC sporočile, da je enaintridesetletnik umrl v bolnišnici, kamor so ga zaradi slabega zdravstenega stanja prepeljali že pred dnevi.

Da vso odgovornost za Villarjevo smrt nosi kubanska vlada, so prepričani v neodvisni kubanski komisiji za človekove pravice in narodno spravo. Oblast v Havani ga je sicer opisala kot »dokazljivo nevarnega za družbo in kriminalca«.

Villar je bil po pisanju BBC aktivni disident, odkar se je pridružil opozicijskemu gibanju na vzhodu Kube z imenom Kubansko patriotsko združenje. Aretirali so ga novembra lani in ga obsodili na štiriletno zaporno kazen, med drugim zaradi nespoštovanja oblasti in upiranja aretaciji. Po besedah tiskovnega predstavnika kubanske komisije Elizarda Sancheza so Villarja v bolnišnico v Santiagu sprejeli 14. januarja.

Kubanska vlada ima po besedah komisije na vesti še eno gladovno stavko še enega disidenta, ki se je končala tako kot Villarjeva. Februarja 2010 je umrl Orlando Zapata Tamayo.

Aprila lani si je po pisanju agencije Reuters Vladimir Alejo, še en politični zapornik, v zaporu v Havani protestno zašil usta, na steno ob postelji pa zapisal »Ne sodelujem«, tako, kot sta to mesec pred njim storila dva druga zapornika. Vsi so po pisanju Reutersa za svoje zahteve po pravičnosti in spoštovanju človekovih pravic pripravljeni umreti.