Kurdski uporniki začeli z umikom iz Turčije

Približno 2000 pripadnikov prepovedane Kurdske delavske stranke se je prek gora začelo umikati na sever Iraka.

Objavljeno
08. maj 2013 16.15
TURKEY-KURDS-PKK-POLITICS-UNREST
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ankara − Kurdski uporniki so se danes iz Turčije začeli umikati v svoja oporišča na severu Iraka. Po navedbah francoske tiskovne agencija AFP je to velik korak na poti h končanju desetletja trajajočega konflikta, ki je terjal več kot 45.000 življenj.

Približno 2000 pripadnikov prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) se je prek gora začelo umikati na sever Iraka, kjer se bodo pridružili okoli 5000 bojevnikom. Več tujih medijev sicer poroča, da se kurdski uporniki umikajo že več tednov, in da je osmi maj, ki so ga določili za datum začetka umika, zgolj simbolni datum. Umik bo po pričakovanjih trajal tri ali štiri mesece.

Ankara začetka umika sicer še ni potrdila, čeprav pa je namestnik predsednika vlade Bülent Arınç dejal, da proces spremljajo zelo podrobno.

Kurdski uporniki so sicer v torek zagrozili, da bodo zaradi krepitve turške vojaške prisotnosti na območju odpovedali napovedani umik. Po njihovem mnenju namreč Ankara s tem ogrožal mirovni proces ter odpira pot za provokacije in spopade. Poleg tega je začasni vodja PKK Murat Karayilan prejšnji teden posvaril, da bodo kurdski uporniki v primeru napada nemudoma prekinili z umikom in vrnili udarec. Z umikom s turškega ozemlja imajo namreč po pisanju AFP slabe izkušnje − turška vojska je namreč že leta 1999 z zasedo prekinila njihov množični umik. V spopadih je bilo ubitih okoli 500 ljudi, konec pa je bilo tudi zamisli o miru.

Kurdski uporniki so se za umik sicer odločili po ukazu zaprtega ustanovitelja PKK Abdulah Öcalan, ki se je marca po več mesecih skrivnih mirovnih pogajanj s turškimi varnostnimi silami zavzel za premirje med Kurdi in Turki.