Kurz za »poenoten pristop Evrope« k migracijam

V času predsedovanja želi Avstrija po besedah Sebastiana Kurza zaradi nadaljevanja migracij bistveno okrepiti varovanje zunanjih meja EU.
Fotografija: Rešene begunce bi bilo poleg tega treba prepeljati v azilni center izven EU, je dejal Sebastian Kurz. FOTO: John Thys/AFP
Odpri galerijo
Rešene begunce bi bilo poleg tega treba prepeljati v azilni center izven EU, je dejal Sebastian Kurz. FOTO: John Thys/AFP

Bruselj - Avstrija želi skorajšnje predsedovanje EU izkoristiti za poenotenje Evrope v novem pristopu do migracij, saj je dosedanji - sistem kvot in porazdelitve beguncev - povzročil le delitve, je v sredo dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki se s svojo ministrsko ekipo mudi v Bruslju.

Po njegovih besedah želi Avstrija v času predsedovanja bistveno okrepiti varovanje zunanjih meja EU. Obstajajo številni možni ukrepi, h katerim bi morale prispevati države članice, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Kurz.
 

Begunce prepeljati v azilni cener izven EU


Tako bi bilo denimo treba veliko hitreje od načrtovanega kadrovsko in finančno podpreti evropsko agencijo za zaščito meja Frontex. Rešene begunce bi bilo poleg tega treba prepeljati v azilni center izven EU. »Dobili bi zaščito, ne pa boljšega življenja v Avstriji, Nemčiji ali na Švedskem,« je menil Kurz.



V sodelovanju z državami ob Sredozemskem morju bi bilo treba po njegovem mnenju v prihodnje preprečiti, da bi se čolni z migranti sploh odpravili na pot. Pri nekaterih državah glede tega obstaja ustrezna pripravljenost, je dejal.

Kot je poudaril, je čas, da glede vprašanja migracij v EU ni več v središču neizvedljiva porazdelitev beguncev med državami. To je doslej povzročilo preveč delitev, je dejal in dodal, da bo Avstrija 1. julija ubrala novo pot in se osredotočila na to, kje je mogoče sodelovanje. Avstrija namreč želi biti v času predsedovanja »graditelj mostov« v Evropi.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Juncker od Avstrije veliko pričakuje


Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ocenil, da so današnji pogovori z Avstrijci potekali zelo odprto in da so razpravljali o vseh področjih. Ob tem ima od od avstrijskega predsedovanja velika pričakovanja. Tudi po njegovem mnenju je varovanje zunanjih meja ena od prioritetnih tem. Če bo varovanje zunanjih meja delovalo, »se bodo ostala vprašanja rešila,« je dodal glede porazdelitve beguncev.



Med drugimi temami je Kurz spregovoril tudi o odnosih z Rusijo. Kot je dejal, si bo prizadeval za boljše odnose med EU in Rusijo, kar pa zaenkrat ne spreminja stališča glede sankcij, ki jih je EU proti Rusiji sprejela po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim.

Avstrijska vlada je danes na obisk v Bruselj prišla prav pred začetkom avstrijskega predsedovanja svetu EU 1. julija, srečanje pa je namenjeno pregledu priprav na predsedovanje.
 
 

Komentarji: