Lagardova pred sodiščem zaradi škandala iz leta 2007

Se bo morala prva dama IMF zagovarjati, ker je menda še kot francoska finančna ministrica prekoračila pooblastila?

Objavljeno
23. maj 2013 15.49
FRANCE-IMF-LAGARDE-CORRUPTION
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Pariz − Francoski tožilci so danes na zatožno klop postavili direktorico Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. Med zaslišanjem bodo poskušali po pisanju Slovenske tiskovne agencije ugotoviti, ali se bo morala prva dama IMF v sodnem postopku zagovarjati zaradi škandala iz leta 2007, ko je menda še kot francoska finančna ministrica prekoračila pooblastila.

Lagardova je danes prišla na sodišče, pristojno za kršitve zakonodaje s strani ministrov v času, ko ti opravljajo svoje funkcije. Med preiskavo skušajo ugotoviti, ali je sedanja prva dama IMF prekoračila pooblastila, ko je odredila zavezujočo arbitražo v primeru med državo in poslovnežem Bernardom Tapiejem.

Nekdanji minister v vladi Pierrea Beregovoya je tožil državo, ker je banka Credit Lyonnais, ki je bila takrat v državni lasti, leta 1993 menda slabo izpeljala prodajo njegove družbe Adidas. Trdil je, da mu mora po propadu banke Credit Lyonnais država izplačati odškodnino, saj naj bi banka v času predaje zavestno podcenila vrednost Adidasa.

Primer se je vlekel več let, dokler ni Lagardova kmalu po tistem, ko je leta 2007 prevzela vodenje finančnega ministrstva, odredila arbitražo. Tapie je nato leta 2008 dobil 285 milijonov evrov odškodnine, z obrestmi skupno 400 milijonov.

Tapie je bil minister v času socialističnega predsednika Francoisa Mitteranda, vendar je na predsedniških volitvah leta 2007 in 2012 podprl kandidata desnice Nicolasa Sarkozyja. Njegova podpora Sarkozyju menda pojasnjuje, zakaj je bil deležen morebitnega naklonjenega ravnanja Lagardove, ki je bila v času Sarkozyja finančna ministrica.

Na kocki ugled Lagardove in IMF

Lagardova je primer nazadnje komentirala prejšnji mesec v Washingtonu, ko je poudarila, da ne gre za nič novega. »Že od leta 2011 vem, da bom zaslišana s strani preiskovalnega odbora,« je poudarila takrat. Ves čas pa vztraja, da je bila arbitraža nujna za prekinitev zelo dragega spora in da ni delovala po naročilu Sarkozyja.

Sedeminpetdesetletna Lagardova preiskavi ne pripisuje velikega pomena, vendar pa je na kocki veliko tako zanjo osebno kot tudi za IMF, piše STA. Sklad sicer od marca ni komentiral zadeve, nazadnje pa je upravni odbor zagotovil, da Lagardova še uživa njegovo zaupanje.

Tudi francoski finančni minister Pierre Moscovici vztraja, da Lagardova še naprej ohranja »polno zaupanje francoskih oblasti in mene osebno«. Tiskovna predstavnica vlade Najat Vallaud-Belkacem pa je mnenja, da bo Lagardova, če bo spoznana za krivo, morala zapustiti IMF.

Lagardova v primeru, da bo obsojena, sicer ne bo avtomatično prisiljena odstopiti z mesta prve dame IMF. Bi pa takšna razsodba, kot dodaja STA, zagotovo močno omajala njen ugled in spodkopala njene prihodnje politične ambicije.