Lance Armstrong pri Oprah: »Navzven popolna zgodba, v resnici pa velika laž.«

Kolesarski bog je strmoglavil med smrtnike, a je pristal vsaj v oddaji Oprah Winfrey.

Objavljeno
18. januar 2013 06.26
Posodobljeno
18. januar 2013 06.26
Sebastjan Kopušar, New York
Sebastjan Kopušar, New York
New York – »Moje življenje je bilo navzven popolna zgodba, v resnici pa velika laž,« je Lance Armstrong povedal Oprah Winfrey danes ponoči v pogovorni oddaji, ki so jo zavzeto in z osuplostjo spremljali milijoni in milijoni TV gledalcev v ZDA, po internetu pa tudi po vsem svetu.

V težko pričakovanem pogovoru s televizijsko voditeljico je razkril presenetljivo veliko, a hkrati ni zmogel iskrenega opravičila ljudem, ki jih je prizadel, mnogim pa celo uničil dobro ime in kariere.

»Prepozno je, prepozno za verjetno veliko večino ljudi. In to je moja krivda. Toda vse je bilo velika laž, ki sem jo ponavlja znova in znova,« je Armstrong dejal Winfreyevi.

Ta je na začetku pogovora zahtevala samo preprosta odgovora da ali ne. Ste jemali nedovoljena poživila? Je bil med njimi EPO? Ste uporabljali transfuzijo lastne krvi? Ste jemali druga poživila, kot so testosteron, kortizon, rastni hormon? Ste v vseh sedmih zmagah na Tour de France jemali doping?

Odgovor je bil vsakič da.

Najhujši za kolesarski šport je bil odgovor na vprašanje, ali bi na Tour de France, lahko zmagal sedemkrat zapored, če ne bi jemal poživil poživil. »Po mojem ne,« je bil iskren Armstrong. »V tej (kolesarski) generaciji to ni bilo mogoče. Nisem iznašel te kulture (jemanja dopinga), a je tudi nisem poskusil ustaviti,« je dejal.

Podrobnosti pa ni želel razkrivati: »Ne želim obtoževati nikogar drugega. Tu sem, da priznam svoje napake. «

Armstrongovi odgovori, da ga nikoli ni bilo strah posledic, so osupnili celo Winfreyevo. »Ni se mi zdelo narobe. Nisem imel slabe vesti. Ni se mi zdelo, da goljufam. Vem, strašljivo,« ji je dejal. »Goljufati pomeni pridobiti prednost. A tega nisem videl na ta način. Zdelo se mi je, da sem z( uporabo nedovoljenih poživil) le izenačil svoje možnosti.«

Prihajajo tožbe

Priznanje jemanja dopinga je bil eden redkih trenutkov iskrenosti, je po pogovoru menilo mnogo ljudi, ki so bili del njegove zgodbe o uspehu, ki so jo spremljali, ali so bili celo njegove žrtve, ko so ga skušali razkriti. »Še vedno je aroganten, kot je bil vedno. Ni pokazal niti trenutka skesanosti, brez tega pa ne vidim pravega smisla njegovega nastopa v javnosti,« je bila razočarana Dana Jacobson, športna novinarka CBS. »Če si bil ves čas prepričan, da lahko nadziraš dogajanje okoli sebe, potem verjetno še sedaj misliš, da lahko nadziraš tudi svoje priznanje. «

Znani newyorški kriminalni odvetnik Paul Callan ugotavlja, da je Armstrong »skoraj ponosen na labirint laži, ki ga je ustvaril okoli sebe, kar je osupljivo«. A je prepričan, da ga bo priznanje brez pravega kesanja pravno močno prizadelo.

Podobenga mnenja je tudi Jeffrey Tobin, pravni svetovalec CNN, ki pravi, da je s pravnega vidika razkril dovolj za najhujše tožbe proti njemu, zato so bile zavore pri priznanju krivic, ki jih je storil ljudem, po njegovem »psihološke, ne pravne narave«.

Tobin je ocenil, da ga morda čakajo tožbe za kar 90 milijonov dolarjev. Da ima verjetno prav, je pokazal že Jeffrey Tillotson, odvetnik teksaškega podjetja SCA, ki se ukvarja s športnimi zavarovanji. Lastniki Armstrongovega moštva US Postal Service so namreč zavarovali premije in podjetje je moralo plačati 12 milijonov dolarjev za zmage v letih 2002, 2003 in 2004. SCA je takrat skušalo plačilo izpodbijati v sodnem postopku, a je Armstrong pod prisego lagal, da je čist. Tillotson je danes že napovedal tožbo za vračilo denarja.

Priznanje brez čustev

»Bil sem presenečen, kako obsežno je bilo njegovo priznanje o goljufanju pri vseh sedmih zmagah. Razočaran pa sem, ker ni zmogel iskrenega opravičila ljudem, ki jih je najbolj prizadel,« je dejal Tillotson.

Med njimi sta soproga njegovega nekdanjega sotekmovalca Frankieja Andreua Betsy in maserka Emma O'Reilly, ki ju je po njunem razkritju dopinških navad tožil in uničil njuni karieri.

Neposrednemu vprašanju, ali sta Andreuova govorila resnico, da sta sredi devetdesetih v bolnišnici slišala, kako je zdravnikom razkril jemanje nedovoljenih poživil, se je izognil z besedami, da o tem ne želi govoriti. Andreujeva je bila bolj zgovorna. Po pogovoru je kot gostja televizije CNN neposredno nagovorila Armstronga. »Izjemno sem razočarana, Lance, po vsem, kar si naredil meni, kar si naredil moji družini, si mi dolžan iskrenost.« Nato je razočarano dejala, kako »ni zmogel priznati, da sem govorila resnico, ne zmore priznati svojih laži«.

Tudi novinar slovite revije Sports Illustrated David Epstein se je osredotočil na njegovo izogibanje resnici, stvarem ki jih je storil svojim sopotnikom v športu. »Njegove besede, da se ne spomni, ali je tožil tudi Emmo O'Reilly, je bil eden najbolj neiskrenih trenutkov pogovora.« Epstein prav tako ne verjame trditvam, da se je Armstrong leta 2009 in 2010 vrnil na Tour čist, brez uporabe nedovoljenih poživil. »To sicer lahko trdi, ampak obstaja veliko dokazov, da ni res,« je prepričan novinar.

Izogibanje podrobnostim

Armstrong se je v pogovoru izogibal podrobnostim, kako je potekalo jemanje nedovoljenih poživil in kako je bila organizirana mreža oskrbe in prikrivanja.

»Oh, potrebovali bi veliko časa,« je dejal ob še enem od njegovih skrivenčenih nasmeškov.

Bill Strickland, urednik revije Bicycle, je manj izbiral besede. »Šlo je za izjemno sofisticiran načrt, ne toliko po uporabi dopinga, kot po političnem vplivu v svetu kolesarskega športa, ki ga je izrabljal, da je lahko vse to izpeljal. To je bil kot program Jamesa Bonda.«

Armstrong ni samo razočaral milijone ljudi, ki so mu verjeli in nosili zapestnice njegove organizacije Livestrong, prizadel je tisoče bolnikov, ki jim je s svojim zgledom dajal upanje. Še posebej, ker je svojo bolezen (prebolel je rak na testisih) izrabljal kot masko pred obtožbami. »Kako naj se drogiram in lažem ob vseh ljudeh, ki so odvisni od moje fundacije? Ali mislite, da bi nekdo, ki je prebolel raka, dajal takšne snovi v svoje telo?« se odvetnik Tillotson spominja njegovega zanikanja.

Organizacija Livestrong, ki bo nadaljevala s pomočjo bolnikom z rakom, je sporočila, da se je Armstrong opravičil vsem njenim članom, a da so vseeno globoko razočarani. »Z njim smo se za razšli, toda hkrati mu bomo vedno hvaležni, da je ustanovil organizacijo, ki je pomagala milijonom preživljati težko bolezen.« In to je druga plat zgodbe o Lancu Armstrongu, zaradi katere je vse njegovo ravnanje še toliko manj razumljivo.

Oprah Winfrey je po mnenju večine dobro opravila svoje delo, na spletu pa se je že pojavilo nekaj očitkov, da ni bila dosledna izpraševalka in mu je dopustila, da se je prelahko otresel nekaterih težkih vprašanj (denimo o Andreuevi). Pogovor se bo nadaljeval ponoči po slovenskem času, ko naj bi v drugem delu govorila o vplivu razkritja na njegovo zasebno življenje in o njegovi prihodnosti. Prav želja po tekmovanju v triatlonu naj bi namreč botrovala nenadnemu javnemu priznanju grehov.