Latvija bo januarja postala 18. članica območja evra

Nova širitev območja evra je znamenje zaupanja v evro, poudarja evropski komisar Olli Rehn.

Objavljeno
09. julij 2013 14.34
GERMANY/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Bruselj − Latvija bo 1. januarja prihodnje leto postala 18. članica območja evra, so danes po pisanju Slovenske tiskovne agencije dokončno potrdili finančni ministri EU.

Ob tem so tudi nepreklicno določili tečaj, po katerem bo evro zamenjal sedanjo nacionalno valuto lats. Končni tečaj bo tako 0,7028 latsa za en evro.

Članica unije lahko skupno evropsko valuto uvede, če izpolnjuje štiri maastrichtska merila, ki terjajo cenovno stabilnost oziroma nizko stopnjo inflacije, zdrave javne finance, stabilne valutne tečaje in nizko raven obrestnih mer.

V območju evra je sedaj 17 članic unije in okoli 330 milijonov ljudi. Leta 1999 so ga uvedle Nemčija, Francija, Italija, Španija, Luksemburg, Belgija, Nizozemska, Finska, Avstrija, Portugalska in Irska, leta 2001 še Grčija.

Nato se je območju evra januarja 2007 kot prva med novinkami iz širitvenega vala leta 2004 pridružila Slovenija, leto pozneje sta sledila Ciper in Malta, leta 2009 Slovaška in leta 2011 Estonija.

Nova širitev območja evra je znamenje zaupanja v evro in še en dokaz, da so se tisti, ki so napovedovali razpad območja evra, motili, po pisanju STA poudarja evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn.