Laurent Fabius: Posredovanje v Maliju bo kratko

Kljub tuji vojaški pomoči je upornikom menda uspelo zavzeli mesto Diabaly, ki je kakih 400 kilometrov oddaljeno od Bamaka.

Objavljeno
14. januar 2013 08.52
Posodobljeno
14. januar 2013 09.15
MALI-REBELS/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Pariz, Bamako - Po tem, ko je Francija prejšnji teden začela vojaško posredovanje v Maliju, je njen obrambni minister danes sporočil, da to poteka »v skladu s pričakovanji«. Kot je povedal Jean-Yves Le Drian, so se uporniki danes umaknili z vzhoda države, ima pa francoska vojska po besedah ministra »težave« na zahodu države. Po poročanju BBC so uporniki že zavzeli mesto mesto Diabaly, ki je kakih 400 kilometrov oddaljeno od prestolnice Bamako.

»Posredovanje bo kratko«

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je pred tem napovedal, da bo francosko posredovanje v Maliju kratko, po njegovih besedah gre »za nekaj tednov«. V pogovoru s predstavniki francoskih medijev je minister tudi zanikal primerjavo s tujim posredovanjem v Afganistanu. »Pozneje se bomo morda vrnili kot podpora, a tam nimamo namena ostati za vedno,« je po poročanju BBC povedal francoski minister.

Po njegovih besedah bi, če Francija ne bi posredovala, islamisti s severa prišli vse do prestolnice Bamako, kar »bi imelo grozljive posledice«.

Francija že od petka v Maliju izvaja zračne napade, da bi islamističnim upornikom preprečila napredek proti jugu države. V Mali je napotila še več bojnih letal. Uradno so tarče napadov predvsem vozila in skladišča upornikov. V nedeljo so francosko letala bombardirala mesto Gao na vzhodu Malija, s čimer so po poročanju BBC posegla še dlje na ozemlje islamistov.

Predstavnik malijske vojske je včeraj dejal, da je bilo od začetka francoskega posredovanja ubitih najmanj sto islamskih upornikov, 11 malijskih vojakov in pilot francoskega letala. Človekoljubna organizacija Human Rights Watch je opozorila, da je bilo v mestu Konna, kjer so se malijske sile borile za ponovni nadzor, ubitih najmanj deset civilistov, med njimi trije otroci.

Zaradi napetih razmer v Maliju, nekdanji francoski koloniji, je Francija danes sklicala sejo varnostnega sveta Združenih narodov. Zaradi posredovanja v Maliju, ki je presenetil mednarodno javnost, je Francija, ki je prepričana, da bi padec severa Malija v roke islamistov pomenil neposredno grožnjo varnosti Evrope, na domačih tleh poostrila varnostni nadzor.