Laurent Gbagbo na poti v Haag

Oblasti Slonokoščene obale so nekdanjega predsednika Laurenta Gbagba poslale v Haag.

Objavljeno
29. november 2011 20.32
Posodobljeno
29. november 2011 20.53
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Haag − Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je zaradi povolilnega nasilja, za katerega je menda odgovoren, namreč izdalo nalog za njegovo aretacijo. Po pričakovanjih bo v Rotterdam pripotoval okoli polnoči, od tam pa ga bodo odpeljali v Haag, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prejšnji mesec je haaško sodišče generalnemu tožilcu Luisu Morenu-Ocampu sicer prižgalo zeleno luč za preiskavo povolilnega nasilja − vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, storjenih med nemiri, ki so novembra lani sledili spornim predsedniškim volitvam in med katerim je umrlo več kot 3000 ljudi. Moreno-Ocampo bo tako preiskal vojne zločine in zločine proti človečnosti, ki so jih domnevno zagrešili tako privrženci novega predsednika Alassana Ouattare kot sile nekdanjega predsednika Gbagba, ki se ni hotel odpovedati oblasti.

Gbagba med drugim obtožujejo, da je najel in oborožil okoli 4500 plačancev, tudi vojake iz sosednje Liberije, ki so menda pobili med 700 in 1048 ljudi. Njegovi privrženci so menda napadli tudi mirovno misijo Združenih narodov v Slonokoščeni obali (UNOCI).

Sile zveste novemu predsedniku, ki je po več mesecih trajajočih spopadih zaprisegel šestega maja, pa tožilstvo obtožuje, da so civiliste napadale v gospodarski prestolnici Slonokoščene obale Abidžanu in na zahodu države, med drugim tudi v mestu Duekoue, kjer je umrlo okoli 800 ljudi. »Zbrane informacije nakazujejo, da so Ouattarovi privrženci napadli civiliste, ki so podpirali Laurenta Gbagba, napadi pa so bili usmerjeni tudi priti določenim etničnim skupnostim,« so sporočili sodniki.