Lavrov: Moskva pripravljena na pogovore s sirsko opozicijo

Ruski zunanji minister je poudaril, da se rešitev za razmere v Siriji skriva v dialogu med režimom in opozicijo.

Objavljeno
03. maj 2013 21.13
Sergej Lavrov
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Brdo pri Kranju - Slovenski in ruski zunanji minister Karel Erjavec in Sergej Lavrov sta danes govorila tudi o vprašanju Sirije. Lavrov je poudaril, da je Rusija odprta za pogovore s sirsko opozicijo, a da poti do zaustavitve nasilja ne bi smeli iskati v Moskvi ali kateri drugi prestolnici, pač pa v konkretnih pogovorih med opozicijo in sirsko vlado.

Moskva je odprta za pogovore s katero koli sirsko opozicijsko skupino, je dejal Lavrov. Sicer pa je glede možnosti dobave orožja sirskim opozicijskim silam menil, da ne bi smeli prilivati olja na ogenj, pač pa uresničiti ženevski sporazum. Zunanji igralci morajo pritisniti na vse strani v Siriji, tako vlado kot opozicijo, in jih prisiliti k temu, da se dogovorijo o premirju, je menil.

Spomnil je še, da razprava o oboroževanju poudarja vojaško pot, ne pa poti sprave. Tiste, ki govorijo o vojaški rešitvi problema, pa je opomnil, da oboroževanje pomeni tudi civilne žrtve.

Novinarji so Lavrova vprašali še o obisku sirskih begunskih taborišč s strani delegacije Združenih narodov, ki naj bi ji Rusija v Varnostnem svetu Združenih narodov nasprotovala. Lavrov je poudaril, da vprašanje obiska begunskih taborišč, ki jih je ustanovila Agencija ZN za begunce, sploh ni v pristojnosti varnostnega sveta, pač pa je v pristojnosti visokega komisarja za begunce.

Če pa bi bil kakšen poskus, da se situacijo z begunci izkoristi za napredovanje idej glede zapore zračnega prostora nad Sirijo, bi tako Rusija kot Kitajska v takšnih idejah videli poskus priprav na vmešavanje iz tujine, je še dodal Lavrov.