Lavrov preti z vojaškim posredovanjem

Kljub obnovljeni »protiteroristični« akciji je na separatističnem jugovzhodu države še vedno zatišje pred viharjem.

Objavljeno
23. april 2014 20.50
RUSSIA/
Boris Čibej, zunanja politika
Boris Čibej, zunanja politika

Kijev − »Nobenega razloga ni, da ne bi verjeli, da v Ukrajini Američani vodijo predstavo,« je izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Moskva je že včeraj opozorila Kijev, naj ne uporabi sile proti protestnikom na vzhodu Ukrajine, Lavrov pa pravi, da če bodo neposredno napadeni »naši legitimni interesi, interesi Rusov, tako kot so bili na primer v Južni Osetiji, potem ne vidim nobene druge poti, kot da odgovorimo v skladu z mednarodnim pravom«.

V časniku Ukrajinska pravda so besede vodilnega ruskega diplomata takoj prevedli v udarni naslov: »Lavrov je izjavil, da je ruska vojska pripravljena na napad na Ukrajino.« Ta je v pogovoru za angleško govorečo, a od Kremlja sponzorirano televizijo Russia Today, priznal, da je Rusija ob ukrajinski meji povečala število vojakov, a da gre zgolj za vojaške vaje, ki pa so se po ukazu obrambnega ministra Sergeja Šojguja iz enkratnih prelevile v redne. »To je normalno, saj se vojska mora počutiti pripravljeno,« je dodal Lavrov.

Za propad nedavnega sporazuma med Rusijo, Ukrajino, ZDA in Evropsko unijo je ruski zunanji minister obtožil prevratniške oblasti v Kijevu. »V Ženevi smo se dogovorili o zaustavitvi nasilja. Naslednji dan je [vršilec dolžnosti ukrajinskega predsednika Oleksandr] Turčinov skorajda razglasil izredne razmere in vojski ukazal, naj strelja na ljudi,« je izjavil Lavrov. Po njegovem je uporaba sile samooklicanih oblasti v Kijevu proti ukrajinskemu ljudstvu »zločin«, ki ga neposredno podpira Washington. Minister je opozoril, da so obnovitev »protiterorističnih operacij« proti proruskim upornikom na vzhodu države začeli potem, ko je v Kijev priletel direktor ameriške obveščevalne službe Cia John Brennan, razglasili pa so jih med obiskom ameriškega podpredsednika Josepha Bidena. »Ukrajina je le eden od primerov ameriške nepripravljenosti, da bi popustili v geopolitičnem spopadu. Američani niso pripravljeni priznati, da iz Washingtona ne morejo voditi vseh predstav na vseh koncih sveta,« je še povedal Lavrov, ki je na čelu ruske diplomacije že več kot deset let.

Vodja ruske diplomacije zahteva preiskavo o tem, ali so resnična poročila, da so v Ukrajini odkrili kup orožja in streliva ameriške proizvodnje, o čemer so poročali ruski mediji. Ponovil je tudi obtožbe, da oblastem v Kijevu, ki jim Moskva ne priznava legitimnosti, pomagajo ameriške zasebne varnostne organizacije. Čeprav dokazov ni še nihče predložil, takšne obtožbe prihajajo tudi iz ust protimajdanovskih protestnikov, ki še vedno nadzirajo oblastna poslopja in središča v nekaterih mestih na jugovzhodu Ukrajine. Čeprav so v Kijevu ponovno napovedali odločne »protiteroristične« akcije, do ponovnih spopadov med ukrajinskimi represivnimi organi in proruskimi protestniki ni prišlo. Ti za 11. maja napovedujejo referendum, na katerem naj bi se odločali o avtonomiji svojih samooklicanih ljudskih republik. Tudi župan Donecka Aleksandr Lukjančenko meni, da bi morali »intelektualno prehiteti« separatiste in čim prej sami pripraviti referendum o prihodnosti regije, če je nočejo »pokopati«. Na današnjem sestanku pri novem guvernerju Donecka Sergeju Taruti, oligarhu, ki so ga v veliko ogorčenje proruskih protestnikov postavile nove kijevske oblasti, je Lukjačenko predlagal, da bi referendum pripravili sočasno s predčasnimi predsedniškimi volitvami 25. maja in tako privarčevali denar. Hkrati pa bi morale po njegovem mnenju oblasti čimprej objaviti referendumska vprašanja, da bi zmanjšale »maksimalno napetost« v regiji.

Tudi guverner Taruta pravi, da bi morali predstavniki oblasti pojasniti prebivalstvu, kaj bi se zgodilo, če bi se odločili, da podprejo snovalce samooklicane Donecke ljudske republike in gredo po poti polotoka Krim, ki je razglasil neodvisnost in se priključil k sosednji Rusiji. »Naše gospodarstvo deluje na globalnem trgu. Kakršnakoli razglasitev republike prinaša s sabo nepriznano ozemlje in vse sankcije. Nikamor ne moreš iti, nič ne moreš prodati,« je izjavil rudarski »kralj«, ki se z dvema milijardama dolarjev premoženja uvršča med deset najbogatejših Ukrajincev. Pravi, da je zdaj beseda najmočnejše orožje, zato je svojim podrejenim naročil, naj preprostim ljudem pojasnijo, da bodo v »neodvisni« republiki že čez pet mesecev upokojenci in vsi drugi, ki so plačani iz proračuna, ostali brez mesečnih prejemkov, brez plač pa bodo tudi tamkajšnji rudarji, ker ne bodo imeli več kam prodajati premoga. »Mi te proizvodnje sami ne bomo pojedli,« je posvaril milijarder.

Medtem ko je za Taruto najmočnejše orožje beseda, se v Kijevu pripravljajo na uporabo pravega. Voditelj skrajne nacionalistične skupine Desni sektor Dmitrij Jaroš je sporočil, da že ustanavlja posebni bataljon prostovoljcev Donbas, ki pa da bo deloval pod poveljstvom uradnih ukrajinskih organov pregona. »Aktivna faza protiteroristične operacije se nadaljuje,« je danes izjavil prvi namestnik ukrajinskega premiera Vitalij Jarema. Novinarjem je priznal, da so se 22. aprila posvetovali z ameriškimi specialisti za boj proti terorizmu, ki so podprli delovanje ukrajinskih specialnih služb. Te po njegovih besedah ne bodo takoj posredovale s silo, saj da jih pred tem čaka še veliko operativnega dela in zbiranja podatkov. »Veliko tveganje je, da bi bile lahko žrtve med civilnim prebivalstvom. Na to pa Ruska federacija samo čaka. Zato moramo operacijo izpeljati tako uspešno in po tako pravni poti, da ne bo žrtev med civilisti,« je dejal Jarema.