Le desetina tovarn oblačil v Bangladešu varnih

Nesreča na obrobju Dake je razkrila, da so varnostni standardi v kar 4500 tovarnah oblačil nesprejemljivo nizki.

Objavljeno
04. julij 2013 20.47
BANGLADESH-ECONOMY-GARMENTS-FILES
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Daka - V Bangladešu je le slaba desetina tovarniških objektov, kjer izdelujejo oblačila, ustrezna z vidika gradbene tehnike in izpolnjuje vse zahtevane standarde. Inženirji z ene glavnih bangladeških univerz so namreč v minulih tednih temeljito preiskali več deset tovarn oblačil v tej državi in le desetini od njih namenili pozitivno oceno.

Bangladeš, ki je drugi največji proizvajalec oblačil na svetu, je aprila letos pretreslo zrušenje enega od sicer številnih poslopij v državi, v katerih izdelujejo oblačila za različne zahodne multinacionalke. Zrušenje devetnadstropne zgradbe Rana Plaza je terjalo 1129 življenj in se je v zgodovino zapisalo kot najhujša industrijska nesreča v Bangladešu doslej.

Tragična nesreča je predvsem razkrila, da so varnostni standardi v kar 4500 tovarnah oblačil v Bangladešu nesprejemljivo nizki. V veliki meri gre za na hitro zgrajene objekte, pogosto povsem brez gradbenih načrtov ali kakršnih koli posvetovanj z gradbenimi inženirji.

Zahodna podjetja so - tudi v strahu pred ogorčenimi kupci - zagrozila z umikom proizvodnje, če se varnost ne bo bistveno izboljšala, nakar je sledila vrsta gradbenih inšpekcij. Nekatere je zahtevala bangladeška vlada, za nekatere pa so zaprosili sami lastniki tovarn.

Inženirji z ugledne Bangladeške univerze za inženirstvo in tehnologijo (BUET) so na zahtevo slednjih preiskali 102 objekta na območju prestolnice Daka, med njimi 66 poslopij, v katerih izdelujejo oblačila. Le šest jih je res dobro zgrajenih, medtem ko pri vseh ostalih obstajajo določene napake, so ugotovili.

Na okoli 40 odstotkih poslopij so te napake sicer resne, a ne predstavljajo neposredne nevarnosti, na okoli 60 odstotkih poslopij pa gre za manjše napake.

Dva od pregledanih objektov sta bila tako slabo zgrajena, da bi se lahko vsak hip porušila, zato so inženirji odredili njuno takojšnje zaprtje. Tam so med drugim odkrili razpoke, kakršne so pred zrušenjem nastale na objektu Rana Plaza. Lastnike še štirih objektov so pozvali, naj nemudoma - po možnosti že naslednji dan - izvedejo temeljito gradbeno analizo.