Legalizacija srbskih institucij na Kosovu

Volitve v Kosovski Mitrovici so minile brez incidentov zaradi strogih varnostnih ukrepov.

Objavljeno
17. november 2013 11.42
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd - Srbi so se ponovljenih volitev v Kosovski Mitrovici udeležili v zadostnem številu, tako da župan načrtovanega središča skupnosti srbskih občin ne bo Albanec. Volitve bodo omogočile legalizacijo srbskih institucij, brez incidentov pa so minile zaradi strogih varnostnih ukrepov.

V Kosovski Mitrovici so bili poleg pripadnikov kosovske policije in misije Eulex pred volišči tudi pripadniki civilne zaščite, v mestu pa je bilo tudi več vozil Kforja. Nihče namreč ni hotel, da bi se ponovil nasilni scenarij izpred dveh tednov. Strah je kljub temu naredil svoje, tako da so volivci na volišča praviloma prihajali v večjih skupinah.

Na ulicah ni bilo nasprotnikov volitev, ki so 3. novembra stražili volišča in s kamerami snemali volivce, ki niso prisluhnili njihovim pozivom, naj bojkotirajo volitve. Čeprav ne srbska policija, ki trdi, da so organizatorji znani, ne kosovska policija ali Eulex še niso aretirali nobenega skrajneža, odgovornega za nasilje na treh voliščih, na ponovljenih volitvah ni bilo incidentov.

Priština je obtožila Beograd odgovornosti za napade na tri volišča. Po njenem so bili ti delo profesionalcev, za katerimi so stale srbske državne strukture. Kosovski zunanji minister Enver Hoxhaj je tako izjavil, da so bili napadi načrtovani in pripravljeni strokovno, o čemer pričajo uničevanje volilnega materiala ter grožnje domačinom in mednarodnim opazovalcem. Kot je še poudaril, odgovornosti ni mogoče pripisati samo huliganom. Kljub temu Priština ni več skušala prepričati domače javnosti, da srbski funkcionarji prihajajo na Kosovo iz verskih razlogov.

Srbski premier Ivica Dačić je bil tako najvišji predstavnik srbske oblasti, ki je pred ponovnimi volitvami nagovoril večtisočglavo množico rojakov v Kosovski Mitrovici. Najvišji srbski politiki se doslej niso izogibali Kosovske Mitrovice le zaradi nasprotovanja Prištine, temveč jih je bilo tudi strah političnega poloma, ker so nasprotniki lokalnih volitev ustrahovali someščane, tako da večina ni imela poguma, da bi nosila glave v torbi. V zadnjih dneh so se varnostne razmere toliko izboljšale, da je Dačić popil kavico v enem izmed lokalov ter se sprehodil po glavni ulici do mosta na reki Ibar, ki deli srbski in albanski del Kosovske Mitrovice.

Na predvolilnem zborovanju na osrednjem trgu Šumadija je Dačić poudaril, da je enotnost edina pot, ki vodi do skupnosti srbskih občin, na ta način pa je tudi mogoče braniti Srbijo in pomagati Srbom na Kosovu. Po njegovem Srbije ni mogoče braniti s puškami in tanki, temveč z močnimi političnimi zvezami in modrimi odločitvami. Kot je dejal, cilj Beograda ni, da se zaletava z glavo v zid, temveč da ga zruši. Srbe je pozval na volitve, ker ne gre za pomoč Prištini in kosovskemu premieru Hashimu Thaqiju, temveč za srbsko oblast na Kosovu, ki je ne bo priznal le Beograd, temveč tudi Priština in mednarodna skupnost.

Srbom v Kosovski Mitrovici je Dačić zagotovil, da jih Srbija ne bo nikoli pustila na cedilu, če oni ne bodo obrnili hrbta Srbiji in ponavljali napak iz zgodovine, ki so pripeljale do razselitve Srbov. Spomnil je na samooklicano Republiko Srbsko krajino, kjer so Srbi postali žrtve največjega etničnega čiščenja po drugi vojni, ter na Republiko srbsko, ki je ne bi bilo, če pokojni srbski vožd Slobodan Milošević ne bi prisilil njenih voditeljev, da podpišejo daytonski sporazum.

Sklenil je z besedami, da Srbija nikoli ne bo zapustila severa Kosova ali pozabila nanj, Srbi pa bodo na njem živeli in ga obiskovali še čez sto let, če bodo z zadostno udeležbo na volitvah omogočili Kosovski Mitrovici, da postane sedež načrtovane skupnosti srbskih občin.

Kot so sporočili opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), bodo glasove šteli v Prištini, da bi preprečili morebitne nepravilnosti, čeprav je v igri za štetje menda tudi Kosovska Mitrovica. Drugi krog volitev za župane, ki bo 1. decembra, bo potreben v šestih občinah s srbsko večino južno od reke Ibar.