Letos bo manj povpraševanja po nafti

V mesečnem poročilu je IEA pojasnila, da je napoved IMF slaba predvsem za države območja evra.

Objavljeno
17. februar 2013 10.10
Mo. B., Delo.si; STA
Mo. B., Delo.si; STA

Pariz - Mednarodna agencija za energijo (IEA) je zaradi krhkosti svetovnega gospodarstva nekoliko znižala napovedi letošnjega povpraševanja po nafti. Skladno s slabšimi gospodarskimi napovedmi Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je agencija ocenila, da bo dnevno povpraševanje upadlo za približno 85.000 sodov na 90,7 milijona 159-litrskih sodov.

IEA je napoved povpraševanja kljub znakom okrevanja gospodarstva v ZDA in na Kitajskem znižala zaradi slabših razmer in manjšega povpraševanja v državah Latinske Amerike in območja evra. IMF je sicer prejšnji mesec napoved letošnje gospodarske rasti znižal s 3,6 na 3,5 odstotka.

V mesečnem poročilu je IEA pojasnila, da je napoved IMF slaba precej za države območja evra. Napoved evropskega povpraševanja po nafti je zato IEA znižala za 1,9 odstotka oz. 260.000 sodov nafte dnevno.

Kljub večji proizvodnji nafte v Savdski Arabiji in Kuvajtu so sicer zaloge nafte januarja dosegle najnižjo vrednost v zadnjih 12 mesecih, je pojasnila IEA. Zaloge nafte so se namreč znižale za 100.000 159-litrskih sodov dnevno.